Общояпонските първенства 2021-ва за мъже и жени завършиха

неделя, март 14, 2021

Днес (14-ти март, 2021 г.) в White ring arena, в град Нагано се проведоха тазгодишните издания на общояпонските първенства за мъже и жени. Почти всичко в провеждането на състезанията през тази година бе необичайно предвид ситуацията със световната пандемия. Първенството за жени е традиционно провеждано в Нагано, през септември. А първенството за мъже винаги се провежда в залата Ниппон Будокан в Токио на 3-ти ноември. След като първенствата бяха отменени прези 2020-та година, Общояпонската федерация реши да слее събитията в един ден и да ги изтегли през пролетта.

Момент от церемонията по откриването на шампионата.

Ето и класирането:

59-то Общояпонско първенство за жени

 1. Мороока Ацуко, Токио
 2. Ямасаки Рина, Миязаки
 3. Такенака Михо, Точиги
  Комацу Кана, Аомори

  Наградени с отличието „Боен дух“: Ониши Нанами, Огава Ририка, Киндаичи Юми, Шито Аяко, Сузака Йошие, Мурата Момоко
59-тия шампион при жените – Мороока Ацуко

68-мо Общояпонско първенство за мъже

 1. Мацузаки Кенширо, Ибараки
 2. Мураками Райта, Осака
 3. Хошико Кейта, Кагошима
  Хаяшида Кьохей, Фукуи

Наградени с отличието „Боен дух“: Шираки Коджиро, Андо Казума, Морияма Рюсей, Ширатори Юя, Ямамото Юки, Ивабу Хикару.

68-мият шампион на Япония при мъжете – Мацузаки Кенширо

Най-очевидната разлика през тази година бе отсъствието на полицейски служители. След увеличаването на Ковид случаите в Япония всички полицейски служители трябваше да сведат до минимум всички мероприятия, които не са от жизнена важност за изпълнение на службата им. За сравнение с миналта година – при мъжете – от 64 състезатели 54 бяха полицейски служители.


Обобщение на представителите тази година (и сравнение с предното издание):

При жените59-то издание58-мо издание
Студенти3319
Преподаватели146
Служелите в частни фирми86
Средношколци81
Неправителствени организации / синдикати11
Полицейски служители29
Средна възраст23.3 години25.5 години
Най-възрастен участник44 години45 години
Най-млад участник18 години18 години
Дебютанти45 състезатели21 състезатели

При мъжете68-мо издание67-мо издание
Преподаватели225
Студенти171
Служелите в частни фирми142
Служтели в затворническата система72
Неправителствени организации / синдикати2
Зъболекари1
Дърводелец1
Средна възраст28.5 години29.2 години
Най-млад участник20 години20 години
Най-възрастен участник45 години39 години
Дебютанти49 състезатели24 състезатели
Предният шампион Рентаро Кунитомо връща купата при откриването на новото издание на шампионата

Кратка информация за част от участниците:

Мураками Раита, 5-ти дан, Осака – преподавател в Осакския спортен университет, два пъти шампион от състезанието за преподаватели, отборен шампион от студентското състезание, завършил е университета Цукуба.

Хашимото Кейичи, 7-ми дан Кьоши, Сайтама – служител в частна фирма. Победител в състезанието за седми данове от 2018-та година. Хашимото придоби популярност като служтел на частна фирма, който успява да достигне до най-добрите 8 на 60-тото издание на шампионата. Отборен шампион на състезанието за фирми, 3-то място на състезанието за студенти.

Представители на университета Цукуба:

 • Шампиона Мацузаки Кенширо – 4-ти дан, Ибараки – вицешампион от миналато издание, 2-ро място на средношколската надпревара, два пъти второ място в студентската напревара
 • Хошико Кейта – 4-ти дан, Кагошима – световен шампион с националния отбор на Япония от 17-тото световно първенство в Южна Корея – 2018-та година, шампион при средношколците, 2-ро място на студентското първенство. Бъдещ служител към полицията в Канагава
 • Чикамото Таро – 4-ти дан, Аичи – Шампион на Аичи, син на Чикамото Такуми – общояпонски шампион от 2003-та година
 • Ширатори Юя – 4-ти дан, Чиба – Шампион на Чиба, 3-то място на средношколското състезание, 2-ро място на студентското
 • Морияма Рюсей – 4-ти дан, Канагава – Шампион на Канагава
 • Хашимото Масаки – 4-ти дан, Киото – Шампион на Киото
 • Охира Шоджи – 3-ти дан, Точиги – перфектурен шампион
 • Ще споменем и Ейга Масаки – син на Наоки Ейга, също студент в Цукуба, който не успява да се класира от неговата префектура Хокайдо

Хаяшида Кьохей и Ямашита Казума – и двамата пети дан, представители съответно на Фукуи и Ибараки, с няколко участия на този шампионат. Хаяшида е също в отбора на миналото световно първенство, средношколски шампион, студентски шампион, шампион при преподавателите и префектурен шампион. Двамата са отборни шампиони в един отбор (Цукуба) на студентското първенство и състуденти с Такеноучи Юя.

Освен споменатите по-горе още много нови лица отбелязаха своя дебют. Например Ивабу Хикару (университета Кокушикан) и Андо (Рицумейкан, представител на Аичи и син на Андо Кайго, шампион от 2002-ра година и вицешампион от 2003-та, победен от Такуми Чикамото), както и току-що завършили гимназия Хонма (Университета Чуо, Чиба).

Друга група, която направи впечатление бе тази от представители на компанията Панасоник – 5 участника, всички от региона Кансай.

Мацузаки е първият студент успял да достигне до титлата от 2014-та година насам когато Такеноучи Юя (тогава 3-ти курс, също от Цукуба) завоюва първото място и стана най-младият шампион за всички времена. Мацузаки е и първият шампион от префектура Ибараки.

Нововъведените правила (без цубазери-ай, почивки заради предпазните маски и т.н) не попречиха на провеждането или качеството на мачовете. Единствено липсата на публика попречи на празничната атмосфера, която познаваме по тези шампионати.

Снимки от събитието – Flickr канала на AJKF.
Всички мачове – YouTube канала на AJKF.

Търсене