65-то Общояпонско първенство по кендо

петък, ноември 3, 2017

Приключи тазгодишното издание на Общояпонското първенство по кендо. Най-престижният турнир в този боен спорт по традиция се провежда на 3 ноември – японския Ден на културата, в зала Нихон Будокан в Токио.

Както всяка година, за Императорската купа се бориха шестдесет и четирима кенши от всички префектури на страната, предварително класирали се посредством доброто си представяне на регионалните състезания.

Шестдесет и петото издание на първенство предложи множество атрактивни и оспорвани двубои. Още първият кръг на надпреварата поднесе изненади след като на него отпаднаха едни от считаните за фаворити  – Андо Шьо (Хокайдо) и Шьодай Масахиро (Токио).  Двадесет и седем годишният Андо по-рано през тази година спечели Общояпонското първенство за полицаи и по този начин направи сериозна заявка за настоящия трофей, но загуби в енчо от Тооя Рьо (Ямагучи).

Във втория кръг пък отпадна миналогодишният шампион – Кацуми Йосуке (Канагава), за пореден път доказвайки, че дубълът на Общояпонските първенства е една от най-трудните задачи за един кендока.

След първите два кръга изглеждаше доста убедителна заявката за трофея на 22-годишния Миямото Кейта (Ибараки), който е студент четвърти курс в Университетa Кокушикан. Миналата година Миямото участва в състезанието за първи път, бидейки третокурсник, и успя да стигне до третото място. Този път обаче той не можа да повтори доброто си представяне, отстъпвайки в третия кръг на Маеда Ясуки – един от тараните на Осакската полиция.

Студентското съсловие обаче бе представено и от още един силен състезател – Санада Хироюки (Тоттори). Миналата седмица той изгуби енчото на финала на първенството за университети, но този път показа изключително представяне, надделявайки по безапелационен начин в три поредни кръга. Чак на четвъртфинала той отстъпи на Хатакенака Косуке (Токио), след като последният отбеляза изключително атрактивен дебана мен.

Но не само младите състезатели жънеха успех. В стълбицата на турнира по безапелационен начин си проправяше път напред и човекът олицетворяващ понятието „ветеран“. Става дума за тридесет и седем годишния Учимура Рьоичи (Токио), който има зад гърба си три титли от десет предходни участия на Общояпонските първенства.

И така, след четири оспорвани кръга бяха оформени и полуфиналните двойки. В единия от полуфиналите, за голямо удоволствие на публиката, се срещнаха именно опитният Учимура и една от младите надежди – 23-годишният Хаяшида Кьохей (Фукуи), който е представител на учителската професия, но до миналата година бе една от звездите на студентските надпревари.

За момент изглеждаше, че енергията на младостта ще бъде решаваща в двубоя, след като Хаяшида успя да отбележи мен и да поведе в резултата. В последствие обаче се оказа, че опитът все пак е решаващ – Учимура успя веднага да изравни и след това да демонстрира своята „запазена марка“ – иппон коте.

В другия полуфинал се сблъскаха два изключително атрактивни кенши – Хатакенака (Токио) и Нишимура Хидехиса (Кумамото). Последният е общояпонски шампион за 2015 г., а също така има в актива си и едно трето място.  Срещата придоби драматичен характер след като Нишимура отбеляза иппон коте.  Хатакенака не смяташе да се отказва и усили натиска върху опонента си. Представителят на Кумамото бе принуден да прибягва до множество парирания и клинчове, с цел да запази резултата, но малко след това получи нарушение за това си поведение. След тази навременна намеса на съдиите, мачът отново придоби по-отворен характер и публиката бе изправена на нокти, тъй като почти всяка размяна на удари бе изключително близка до иппон. Сигналът за край на срещата обаче сложи край на напрегнатия сблъсък и Хатакенака за трети път в кариерата си трябваше да се задоволи с третото място.

Финалът обещаваше да бъде дълъг и напрегнат, но още при първата атака Нишимура успя да приложи на Учимура собствената му любима техника, отбелязвайки коте след финт. След около 6 минути, Учимура повдигна своя кенсен само на милиметри, но това бе достатъчно противникът му да се изстреля светкавично и да нанесе смъртоносно коте.

По този начин 28-годишният Нишимура Хидехиса от Кумамото стана шестдесет и петият носител на Императорската купа и добави втори трофей в актива си в рамките на три години. Изключително силните му представяния досега, както и младата му възраст, му дават възможност да се бори за място сред най-титулуваните кенши в историята на Общояпонските първенства.

Но за да стане това, той трябва първо да защити своя трофей – догодина, на същото място и по същото време. Тогава отново ще се срещнат шестдесет и четирима кенши на световно ниво, а първото място отново ще бъде само едно.

За kendo.bg от мястото на събитието: М. Димитров

Видеоматериали от срещите можете да намерите на официалния канал на Общояпонската федерация по кендо в YouTube:   https://www.youtube.com/user/ZennipponKendoRenmei/featured

Също така, Общояпонската федерация качва голямо количество снимков материал в профила си в Flickr: https://www.flickr.com/photos/aj_kendo_f

Търсене