65-то Общояпонско първенство по кендо за университети

понеделник, октомври 30, 2017

На 29 октомври, в зала Нихон Будокан, се проведе 65-тото Общояпонско първенство по кендо за университети.  Ежегодното събитие е най-престижното и най-важното в студентския спортен календар по кендо. В него взимат участие 64 отбора, класирали се на този висок форум благодарение на доброто си представяне на регионалните квалификации.

Състезанието е отборно, с отбори по седем души. Важат стандартните правила на Общояпонската федерация по кендо (седем индивидуални срещи, при равенство на победи и иппони – дайхьосен до отбелязване на иппон). Турнирът е на принципа на директните елиминации още от първия кръг. Следва да се отбележи, че форматът на състезанието в последните години е претърпял промяна в посока ограничаване броя на отборите, класиращи се на общонационално ниво.

Първите кръгове не предложиха изненади, тъй като именитите висши учебни заведения успяваха да надделеят безпроблемно. Сред фаворитите за трофея всяка година са Кокушикан, Цукуба, Мейджи, Каноя, Чуо и Ниппон тайику.

Първият по-оспорван сблъсък бе на четвъртфиналите, където се срещнаха Кокушикан (Токио) и Институтът по физическо възпитание Каноя (преф. Кагошима, о. Кюшу). След третата среща кокушиканци водеха с 2-1 победи, но допуснаха три поредни поражения, в крайна сметка отстъпвайки с 3-4. Така се изпариха надеждите за спечелване на трофей в годината, в която Кокушикан отбелязва 100 години от своето основаване.

С настъпването на полуфиналите обаче, с оглед на повишения залог на срещите, качеството на игра рязко се понижи и зачестиха равните мачове и патовите ситуации. Така на единия от полуфиналите, Каноя надделя над Мейджи единствено с 2-1 победи, като до петия мач резултатът бе 0-0. Все по-често състезателите прибягваха до защитни позиции и тактически „изчаквания“.

Тази тенденция, за съжаление, получи своята кулминация във финалната среща, където се срещнаха грандовете Цукуба и Каноя. Седем срещи произведоха седем хикиуакета и нито един отбелязан иппон. Изходът от двубоя бе решен в дайхьосен, в който след около 10 мин. игра, капитанът на Цукуба – Сасаи отбеляза мен на Санада от Каноя.

Така Университетът Цукуба (до 1973 – Токийски педагогически институт) заслужено завоюва своята 13-та титла в отборните студентски надпревари.

На церемонията по закриването, главният съдия (шимпан-чо) – Мацушита-сенсей похвали високия отборен дух на състезанието, но също така изказа мнението, че истинското кендо повелява да се демонстрира активна и красива игра, а не такава, в която преобладават отстъпвания и парирания. С това той изрази настроенията на голяма част от публиката, която бе почти запълнила Будокан-а в дъждовния токийски ден. Мацушита-сенсей помоли състезателите и за по-осторожно отношение към екипировката в бъдещите състезания – по данни на съдийския щаб 45 шиная са били заменени по време на мач в течение на състезателния ден.

С това турнирът приключи, а студентите вече се подготвят са следващото свое изпитание – след 10-ина дни, когато и младите дами ще могат да премерят сили в женското издание на Общояпонското първенство за университети.

За kendo.bg от мястото на събитието: М. Димитров

64gakusei2

Резултати:

  1. Университет Цукуба (гр. Цукуба, преф. Ибараки)
  2. Институт по физическо възпитание Каноя (гр. Каноя, преф. Кагошима)
  3. Университет Мейджи (Токио)
  4. Университет Беппу (гр. Беппу, преф. Оита)

Видео от мачовете:

Финал:

1-ва част: https://www.youtube.com/watch?v=MjdVFimoems&t=1s

2-ра част: https://www.youtube.com/watch?v=kd-7M3jcb34

3-та част: https://www.youtube.com/watch?v=Fx-LDwWrcCs

Търсене