Ейга Хидеюки спечели 19-тия шампионат за носители на 8-ми дан

понеделник, април 19, 2021

На 18-ти април 2021 г. в спортния център „Накамура“ в Нагоя, префектура Аичи за деветнадесети път се проведе шампионата за избрани носители на осми дан. В рамките на по-малко от 5 минути Ейга Хидеюки от Хокайдо се наложи във финала над дебютанта Набеяма Такахиро с два ипона – дебана-мен и дебана-коте. Третото място си поделиха Такеучи Цукаса (Окаяма) и Йошида Казухиде (Осака).

Награждаването на 19-тия шампионат за осми дан
Церемонията по награждаването

След пауза през миналта година поради световната пандемия, тази година шампионата се завърна под сянката на строги противоепидемиологични мерки и обновени правила за провеждане на мачовете свързани със сигурността на състезателите. За поредна година бяха поканени 32-ма сенсеи, представители на 19 префектури.

Турнира традицонно бе открит с демонстрация на Ниппон Кендо Ката. Тази година тя бе изпълнена от Ишизука Йошифуми (учитачи) и Футагоши Такаши (шитачи).

На това издание на шампионата в селекцията на участнците имаше много нови лица, а познатите от последните турнири и фаворити като Фурукава Казуо, Ейга Наоки, Миязаки Масахиро не участваха. Почти всички състезатели са участвали или на Тозай Тайко Тайкай, Тодофукен (Междупрефектурно състезание) или Кокутай (Национален спортен фестивал). Сред състезателите, разбира се, не малка част са участвали на Общояпонското първенство за мъже, студенти, полицаи, както и световни първенства.

Най-младият участник бе 52-годишният Набеяма Такахиро (Ибараки) – ръководител на Кендо департамента в университета Цукуба, чийто студенти напоследък се представя доста силно в общояпонските първенства. За него и 13 други състезатели това бе първо участие. Първо участие бе и за Кунитомо Шузо (Фукуока, 57 г., ръководител на кендо клуба към прогимназия „Маизуру“) и баща на Кунитомо Рентаро, общояпонски първенец от 2019-та година.

Набеяма Такахиро. Както се вижда състезателите носят маски и по време на мачовете, а всички официални лица са задължени да носят предпазни шлемове.

Най-възрастните участници бяха 4 сенсеи на възраст 65 години. Фунацу Шинджи (Осака), който участва за 12-ти рекорден път и е шампион от петото и осмото издание и също е един от тримата представители с титлата „Ханши“ на този шампионат. Другите двама са Курита Уачиро (Токио, 64. г, 6-то участие, полицейски служител) и Мигита Шигеаки (65 г., 2-ро участие, преподавател в университета Кокушикан). Средната възраст на участниците бе 60.3 години.

Единствен представител играещ в позиция джодан бе Ямамото Масахико от Осака – 62-годишен. За него това бе 4-то участие. Той има спечелено едно трето място на световно първенство, 4 пъти печели Тодофукен и два пъти Общояпонското първенство за полицейски служители. Той е бивш служител на Осакската полиция, баща на националната състезателка и шампион на Япония Ямамото Марико.

Интересен избор в тазгодишната селекция бяха също:

  • Саката Хидехару от Яманаши – 54-годиешн, 5-то участие. Печели 2-ро и 3-то място на индивидуалното световно първенство, 11 пъти участва на Тозай Тайко Тайкай и печели шампионата за учители
  • Шампиона Хидеюки Ейга от Хокдайдо – 56-годишен. За него това бе 2-ро участие. Общояпонски вицешампион и два пъти се е класирал на трето място. Той е по-възрастния от двамата братя Ейга
  • Терачи Танетоши от Токио – 61-годишен, 3-то участие. Три пъти световен шампион с отбора на Япония. Печели и Тодофукен веднъж. Той е един от четиримата братя Терачи – всичките осми дан, преподаватели в Токийската полиция Кейшичо и школата на Императорските гвардейци. Печели купата „Принц Томохито“ като във финала се изправя срещу брат си Терачи Кенджиро.

Не е изненадващо, че 10 от сенсеите са завършили университета Кокушикан, като някои от тах са дори състуденти. Останалта част от участниците са основно от университетите Токай, Цукукба или Хосей.

Всички мачове можете да гледате в канала на Общояпонската федерация в YouTube, а снимки от събитието можете да намерите в Flickr акаунта на Общояпонската федерация.

Търсене