Високи степени по иайдо са били купувани, признаха от Общояпонската федерация по кендо

събота, август 18, 2018

На 17-ти август (петък) японският вестник „Санкей“ излезе със сензационни разкрития относно наличието на нередности при присъждането на най-високите степени в секцията по иайдо на Общояпонската федерация по кендо.  За изключително кратко време скандалът бе отразен в националните японски медии.

Предлагаме на читателите на kendo.bg оригиналния текст на две от статиите, излезнали през изминалия ден:


Купуване на данове по иайдо. Няколко милиона йени за 8-ми дан. Разследване на Секретариата на правителството

Кандидати за най-високата степен в иайдо  (8-ми дан) са давали пари, за да получат степените си, стана ясно на 16 август. Съобщава се за случаи, при които практикуващите са заплащали милиони йени. Мъж, на когото са поискани пари по този начин, е сезирал Комитета по обществени организации на Секретариата на правителството, който, от своя страна, стартира разследване по въпроса. В резултат на това излиза наяве, че скандалите, разтърсващи в момента японския спорт, няма да подминат и традиционните бойни изкуства.

Департаментът по иайдо на Общояпонската федерация по кендо провежда изпити от първи до осми дан, както и за титлите „шього“ – „ренши“, „кьоши“ и „ханши“. Най-високата степен е 8-ми дан ханши. Според запознати, именно при най-високите рангове – 8-ми дан и титлата „ханши“, се ширят злоупотреби, свързани с парично заплащане.

Изпитът по 8-ми дан се провежда в два кръга, в които кандидатът демонстрира реалните си умения. При първия кръг изпитващите са шестима, а при втория – деветима. Ханши се присъжда от десетчленна комисия на базата на документи, вземайки предвид заслугите и личността на кандидата.

Според запознати, съществуват хора, които са получили 8-ми дан или титлата „ханши“ неправомерно, заплащайки на изпитващите чрез посредници. Често това не се случва непосредствено преди изпита, а в продължение на години преди него членовете на комисии получават почерпки и подаръци.

Разследване на вестник „Санкей“ показва, че подобен конфликт на интереси се е превърнал в нормална практика с времето. Множество непосредствено участвали в схемата откликнаха на журналистическите въпроси. Мъж от Кюшу, който навремето е служил като посредник, взимайки пари от кандидат за 8-ми дан, споделя, че „на практика това беше система, при която високите степени направо се купуват. Чудя се дали въобще има хора, които са си взели изпита благодарение на възможностите си“.

Изглежда, че и Общояпонската федерация по кендо си е затваряла очите, но преди две години бива започнато разследване след като скандалът започва да назрява. Според получените от него данни, „даването на пари е нередност, съществуваща от много години“.

В резултат на това, през ноември миналата година са взети дисциплинарни мерки – мъмрене и заповед за връщане на подкупите. Наказанията обаче в повечето случаи не се изпълняват, тъй като от федерацията констатират, че замесените „си признават честно за случилото се, и си правят тежка равносметка“.

В резултат на злоупотребите, член на федерацията сезира Комитета за обществени организации към Секретариата на правителството през юни тази година. Въпросният комитет в момента провежда подробно разследване, сътрудничейки си с Японския олимпийски комитет – организация, която е член на Общояпонската федерация по кендо и която има надзорни функции спрямо последната.

От федерацията по кендо заявиха, че въпросната „практика е факт, но ние сме взели всички възможни мерки имената на изпитващите да не са известни предварително“.

***

Общояпонската федерация по кендо признава, че в Департамента по иайдо действително съществуват нередности, свързани с размяната на парични плащания, и че практиката се е систематизирала с времето.

Организацията потвърждава, че схемата с плащанията функционира на базата на посредници, които прибират пари от кандидатите и ги дават на членовете на изпитната комисия. Вътрешно разследване на федерацията събира свидетелствата на 30 души с опит като изпитващи. През ноември миналата година се стига дори до дисциплинарни наказания. Запитани защо повечето наказания спрямо „правещите си равносметка“ не са приложени, от федерацията отвърнаха, че „сега е много по-важно да предотвратим по-нататъшните злоупотреби, отколкото да наказваме. Нямаме намерение да оправдаваме случилото се, но подобни неща присъстват в света на традиционните изкуства, като например в чадо и икебана.“

Коментирайки жалбата до Комитета за обществени организации, от федерацията заявиха, че не могат да потвърдят всички факти. Например, в жалбата се казва, че хора на ръководни постове във федерацията са поискали 6,5 милиона йени в един от случаите, но въпросните лица отричат да са били причастни. Тъй като няма обективни доказателства, като звукови записи например, от Общояпонската федерация считат, че „документът представлява едностранното виждане на подалия жалбата и не може да бъде подкрепено с конкретни доказателства. Поради това, придвижването на разследването отвъд сегашния му стадий е изключително трудно“.

Източник: https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20180817-00000030-san-soci

Купуване на най-високите степени по иайдо. 6,5 милиона йени за „ханши“

Паричните плащания при получаване на най-високата степен, както и на титлите „шього“, са били изключително разпространени в секцията по иайдо на Общояпонската федерация по кендо, стана ясно съвсем наскоро. Изглежда, че организацията, която се води от девиза „възпитание на човешкия характер според принципите на меча“ е продавала най-престижните степени. От жалбата, постъпила в Секретариата на правителството, става ясно, че съществува връзка на взаимна зависимост между съдиите, които имат пряк интерес, и кандидатите, които са готови на всичко за високото отличие.

„И аз съм получавал“

Разкритията започват през март 2012 г. Член на федерацията от Кансай се готви за изпит за най-високата степен в иайдо – „ханши“. От отсрещната страна член на Комитета по иайдо на Общояпонската федерация му поисква 6,5 милиона йени. Председателят на комитета и въпросният човек следва да вземат по 1 милион, а по 500 хил. следва да отидат за останалите членове на комисията. Функцията на комитета по принцип е да работи за разпространението и популяризирането на бойното изкуство, но в случая негови членове участват непосредствено в изпита за „ханши“. Мъжът, на когото са поискани парите обаче, възнегодува и заявява, че няма да плати. Той разкрива случилото се на други носители на 8-ми дан ханши.

Но отговорите, които получава, не са тези, които е очаквал:

„За тези неща се дават пари“, или „И аз съм получавал, когато съм бил в комисия“. Стига се дори до предупреждението „Това не е нещо, за което да приказваш много. То може да закара човек до гробищата“.

През 2013 г. мъжът инициира петиция за провеждане на разследване относно нередностите при получаване на степени във федерацията по кендо, но без резултат.

Често се сблъсква със следните фрази: „Това си е един вид подарък от уважение“, „Ако семпая каже, че е бяло, значи е бяло, ако каже, че е черно, значи е черно.“

Федерацията няколко пъти потулва петицията и обещава да направи каквото може, за да адресира нередностите.

Няколко човека контролират всичко

Между кандидатите и изпитващите често бива демонстриран откровен конфликт на интереси.

Според запознати, организирането на банкети в хотели, както и подаряването на подаръци е считано за „прието“. Не е рядко срещано кандидатите да пътуват из цялата страна, за да отидат в доджото на изпитващия и да създадат лична връзка. Случва се, когато в близост до кандидата живее влиятелен човек, първият да организира транспорта му с кола.

Вътрешното разследване на Общояпонската федерация от миналата година признава, че „е считано за предимство да бъде създадена тясна приятелска връзка с изпитващите, тъй като при изпитите по иайдо субективният елемент е по-застъпен“.

Ако човек бъде назначен в комитета по иайдо, сигурно е, че след няколко години ще бъде и в изпитна комисия. По този начин кандидатите знаят на кого да предложат специалното си отношение. В доклада на федерацията се стига до извода, че „възползвайки се от ръководната си позиция, няколко човека са осъществили пълен контрол върху въпросите на иайдо“.

„Те живеят над облаците“

По данни на Общояпонската федерация, към юни тази година носителите на 8-ми дан са около 200 души, а тези с „ханши“ са около 50. Изпитът за осми дан се провежда два пъти в годината, а този за „ханши“ – веднъж. Успеваемостта на изпитите е ниска, затова групата на носителите на най-високи степени е твърде ексклузивна.

Носител на 7-ми дан кьоши от района Канто, коментирайки въпросната група споделя, че „тези хора са радват на огромното уважение на трениращите и на практика живеят ‘над облаците'“. И добавя с разочарование: „Тъжно е да се мисли, че е възможно тези хора да не са получили ранга си благодарение на възможностите си, а вече бидейки на тази позиция, да са я използвали, за да се облагодетелстват материално. Пътят, на който съм посветил целия си живот, е омърсен.“

Източник: http://www.sankei.com/affairs/news/180817/afr1808170008-n1.html

UPD: Прессъобщение на Общояпонската федерация по кендо по случая:

https://www.kendo.or.jp/wp/wp-content/uploads/2018/08/Press-ReleaseAJKF20180818.pdf
Търсене