Семинар с Тецуо Харада-сенсей и Джумпей Мацумото-сенсей

сряда, юли 30, 2014

В периода 26-30 юли 2014 в гр. София се проведе семинар под ръководството на Тецуо Харада (8 дан, Кьоши) и Джумпей Мацумото (7 дан, Кьоши). Събитието се състоя благодарение на любезната подкрепа на НВА „Георги С. Раковски“.

Петте дни на семинара бяха изпълнени с много положителни емоции от страна на всички участници. Двамата вещи ръководители наблегнаха както на техническата страна на кендо, така и на духовната. За мнозина от БФКендо това бе една незаменима възможност да получат „от извора“ така необходимите философски разяснения, които съставляват есенцията и аромата на бойното изкуство.

Мацумото-сенсей е един от хората с най-голям принос в развитието на българското кендо. Той посещава България общо пет пъти, първият от които в качеството си на доброволец от Японската агенция за международно сътрудничество (JICA). Благодарение на усилията му, този път в нашата страна гостува и неговият учител – Харада-сенсей, който е шампион на Япония от 1984 г. и световен шампион с отбора на Япония от 1985 г.

В рамките на семинара се проведе и неформална среща между двамата инструктори, председателят на БФКендо – Александър Арабаджийски и посланика на Япония – Н.Пр. Такаши Коидзуми. На нея бе обсъдено значението на кендо като незаменим фактор за популяризиране на Япония и японската култура в България, както и за развитие на неформалните връзки между двете страни.

В рамките на събитието се проведе и състезание, в което участниците можаха да премерят сили в категориите „до 1 дан“ и „над 1 дан“. Състезателите демонстрираха силен дух и спортсменско поведение и за пореден път показаха на чуждестранните инструктори своето сериозно отношение към кендо. Призьорите в отделните категории получиха като награди екипите и шинаите на двамата сенсеи.

Класиране от състезанието:

Категория до 1 дан:

  • 1.Георги Кабакчиев
  • 2.Божана Колева
  • 3.Радостина Хаджиева
  • 3.Лидия Сугерова

Категория над 1 дан:

  • 1.Мартин Димитров
  • 2.Самуила Благоева
  • 3.Александър Иванов
  • 3.Антоан Арабаджийски
Търсене