86-то издание на „Гьокурюки“

четвъртък, август 1, 2013

На 24-29 юли в гр. Фукуока, преф. Фукуока се проведе 86-тото издание на традиционния отборен турнир по кендо за гимназии – Гьокурюки. Състезанието се организира всяка година в края на юли от вестник Ниши Ниппон. Това е едно от трите най-престижни събития в гимназиалното кендо заедно с Ученическата олимпиада („Интерхай“) и Общояпонското селективно първенство за гимназии.

В тазгодишното издание на турнира взеха участие 574 юношески и 396 девически отбора. Състезанието се провежда с отбори по пет човека по системата „качинуки*„.

При юношите с титлата се окичиха кендистите от местната гимназия Охори побеждавайки драматично на финала именитата токийска Таканава. След един равен мач и три загуби, на шиайджо трябваше да излезе тайшьо на Охори. Той обаче постигна четири поредни победи осигурявайки първото място на отбора си.

На трето място завършиха миналогодишните шампиони Шимабара (Нагасаки) и отборът на гимназия Рюкоку (Сага).

При девойките отборът на Накамура Гакуен (Фукуока) запази титлата си от миналата година и постигна четвъртата си титла побеждавайки на финала Шимабара (Нагасаки).

Видео може да видите на сайта на вестник Ниши Ниппон (яп.)

Гьокурюки е уникално по рода си първенство. То се провежда за пръв път през 1916 г. под името Ученическо първенство по будо на Кюшю. Състезанието е отворено – отборите могат да участват без да са се класирали в предварителни квалификационни турнири. Преди Втората световна война в Гьокурюки са взимали участие дори гимназии от Корея, Манджурия и Китай.

* При системата „качинуки“ състезателят, който победи в своята среща „остава“ на шиайджо и играе срещу следващия поред от противниковия отбор. При равенство и двамата състезатели биват сменени от следващите поред в съответните им отбори. Печели отборът който успее пръв да елиминира всички кендоки от противниковия тим.

Търсене