Моите любими думи в Кендо: Meeting*

От Кайда Акира - Съветник към кендо федерцията на префектура Кагошима, Хачидан Ханши

В рубрика: Теория Ханши

Кайда сенсей е роден в 11-тата година на ерата Шова в префектура Кагошима (1936). Започва да се занимава с Кендо когато е второкурсник в гимназията. През втората си година като студент в университета в Кагошима заминава за Америка като представител на първата делегация в групата за Кендо приятелство и обмен между Япония и САЩ. След  завършването си близо 20 години Кайда сенсей работи като преподавател по физическо възпитание и кендо в общински гимназии в Кагошима, като последният му пост е директор на  гимназията “Кагошима Минами Коукоу”. След пенсионирането си Кайда сенсей преподава кендо (като шихан) в клуба на университета Шигакукан. А днес също е шихан и в кендо клуба на университета Кагошима и този към фирма Kyocera.  Кайда сенсей е Кендо Ханши Хачидан (8-ми дан).

Въпреки че Кендо не е олимпийски спорт, редовно се провежда световното първенство и по света има много любители на кендо. Всички ние се стремим да разберем кендо истински и дълбоко, а упражнението трябва да е всекидневно – нещо, което всички знаем!

Но когато ме попитахте за любимите ми думи в Кендо аз казах: “meeting” (ミーティング, кратка среща, крато съвещание)1. Но не самата среща е причината тази дума да ми е любима. В света на Кендо се обръща наистина много голямо внимание на традицията. Често можете да срещнете различни изрази, фрази, някакво мото, които са много трудни за превод или предаване на истинския им смисъл. Също така в света на кендо има неписано правило, че просто трябва да “гледаш гърба на учителя си”2 ,  и затова има един начин на тренировка “митори-гейко”. В Япония и в ежедневието си също казваме “поправяй се, гледайки грешките на другите”. 

Точно затова е важно да провеждате meeting – учители и ученици, начинаещи и напреднали, между колеги. Честото провеждане на meeting улеснява комуникацията при предаване на познанието.

Кайда Акира, Хачидан Ханши, Кагошима

Аз смятам, че в основата на тези meeting стои митори-гейко. А техническите съветите по време на тренировка, не бива да идват само от коданша (носители на по-високи “дан” степени), а може да идват и от колегите които са на близко ниво в развитието си. В зависимост от нашето ниво на разбиране тези съвети също могат да бъдат много ценни. Например: 
– Вие и Ваш колега сте първи дан
– Вие сте започнали да практикувате по-рано
– Вашият колега ще се яви за втори дан
Когато той прави учи-коми-гейко – тогава Вие спокойно можете да дадете съвет,  няма значение, че вие сте приблизително на едно и също ниво. 

Затова meeting веднага след като правите учи-коми има бърз и смислен ефект, повече отколкото триминутно учикоми без прекъсване. 

Моят съвет е:  Въведете по време на кейко кратки meeting. След всеки meeting продължете тренировката с това, което са Ви казали наум. И тогава смисълът на тренировката ще е много по-дълбок и ефективен. 


1 в оригиналното заглавие е използвана английската дума meeting, а не взаимстваната ミーティン
2 японски израз означаващ: без да получаваш директни обяснения, трябва да учиш с гледане.

Кендо Джидай 539, Май 2017-та

Търсене