Бутокуден в Киото

Първта зала построена специално за Бутокукай през 1899 по случай 1100 години от преместването на столицата в Киото

В рубрика: Места

Създаване на Бутокуден

През 1895 г. по случай 1100 години от преместването на японската столица в Киото (Хейан-кьо) като част от сградата на Хейан-джингу започва строежа на залата Бутокуден. В началото е представлявало само платформа служеща за демонстрации от страна на новосформираната Бутокукай. Завършена е през 1899 и се намира в северо-западната част на комплекса Хейан-джингу. Идеята на сградата е да бъде школа за учители по бойни изкуства (по-късно ще се превърне в Будо Сенмон Гакко).

По това време се е казвало „на изток е Кодокан(построен 1884), а на запад Бутокуден” и така е бил поставен в центъра на будо кръговете в Япония.

Времена на промени

След войната Обединените окупационни сили закриват Бутокукай, затварят Будо Сенмон Гакко, а окупационните части конфискуват стградата. През 1951 Киото откупува Бутокуден и използва сградата за академия на полицейските части на Киото от 1952 до нейното повторно затваряне през 1956. От там нататък залата се използва от Университета на Киото и по-точно от клуба по музика и изкуства.

В днешни дни

През 1980, след затварянето на клуба за музика и изкуства към Унивеситета Киото, общината все още не е решила какво да прави със сградата. Всеяпонската федерация по Кендо отправя апел към общината, резултатът, от който е спасяването на Бутокуден и запазването му за следващите поколения. През 1983 г. сградата е оценена като страхотен пример за мащабна дървена постройка от периода Мейджи и е включена в „Културните ценности на Киото”.

По този начин Бутокуден и до наши дни е запазен и служи за място, където се практикува и демонстрира красотата на Будо.

Всеки май между 2-ри и 6-ти Бутокуден е домакин на Дзен Ниппон Енбу Тайкай (още известен като Киото Тайкай). Над 3000 души (с минимална степен 6-ти дан Ренши) идват от цяла Япония, както и много представители на други държави за да покажат какво са научили през изминалата година.

Полезно:

Butokuden (Kyoto Budo Centre)
Kyoto Kendo Renmei

Адрес: 606-8323, Киото-ши, Сайкьо-ку, Шоугоин Ентоми-чо 46-2

Търсене