Цуба-зери-ай

Промени в правилата за японските училищни шампионати

В рубрика: Теория

Промените, които се споменават в настоящата статия вероятно няма да засегнат вашия тренировъчен процес сега или в бъдеще. Въпреки това, самия факт, че има официални промени в правилата за шияй за младите японски кендоки може да подсказва, че при необходимост такава промяна ще бъде приета и на по-глобално ниво и е задължително да бъде отбелязана от кендо-лидерите по света, като пример.

Промените се обсъждат сравнително отдавна в Япония, но от Октомври 2009 правилата започнаха да се прилагат и на практика в училищните шампионати т.е. състезателите вече получават хансоку, вместо предупреждение при неправилна цуба-зери-ай.

Новите правила накратко:

  • от коректна цуба-зери-ай състезателите имат 10 секунди да пробват удар или да се разделят. Ако едно от тези две не се изпълни, състезателя(ите) получава(т) хансоку.
  • ако разделяте цуба-зери-ай, трябва да го направите така, че след разделянето върховете на шинай да не се докосват(бел. ред. има се предвид по-голяма дистанция)
  • ако в момента, в който разделяте цуба-зери-ай се опитате да ударите, да вземете джодан или нещо друго, различно от разделяне, то ще получите хансоку.

Коректна цуба-зери-ай

Основните точки в почти всеки семинар по кендо е правилната цуба-зери-ай. Това означава, че и двамта състезатели не трябва да позволяват ръцете им да се движат нагоре, надолу или настрани, имат правилна стойка и шинаите са им от дясната страна спрямо опонента. Некоректна цуба-заери-ай се наказва с хансоку.

Въпреки, че поставянето на шинай на противниковите рамене не е засегнато от настоящите правила, то се счита, че и това действие води до хансоку.

Цуба-зери-ай от лявата страна?

Ако вашият шинай се окаже само за момент от лявата ви страна и се опитате да го върнете веданга от дясно, то тогава няма да има наказание.Ако в момента на разделянето шианй е от ляво, то тогава пак няма да има хансоку.

Ако единия състезател реши да атакува и точно в този момент другия реши да разделя?

Принципно шинпан решава дали да присъди ипона или не. Въпреки това той трябва да бъде започнат по правило от дистанция, в която коте на противниците се докосват. Ако е започната атака, когато противника разделя, то това ще е ипон.

Защо се разработени тези промени?

Отговорът е сравнително лесен: кендо се насърчава атакуващ напред стил, особено когато състезателите са млади. Въпреки това, много млади състезатели днес отбелязват огромно количество ипони от цуба-зери-ай, доста повече от нормални ипони напред. Примери:

  • Много кендоки просто блокират противниковите удари напред и го въвличат в продължителна цуба-зери-ай, в която се чувства най-добре. Често това го правят и двамата състезатели. Такъв стил кендо е най-малкото изключително грозен и търпи критики навсякъде.
  • Много състезатели предпочитат цуба-зери-ай просто за да губят време. С новите правила това ще се избегне.
  • Много състезатели се специализират почти изцяло в цуба-зери-ай. Това не се насърчава от нито един треньор.

Какво става с „уакаре” ?

Ако двамата състезатели са в коректна цуба-зери-ай и двамата имат намерение да атакуват, търсят шанс, не развалят цуба-зери-ай до 10 сек., то тогава Чушин трябва да избере дали да присъди хансоку и на двамата или да заповяда „уакаре”. Счита се, че състезателите могат да се разминат само с “уакаре”, ако го повторят не повече от веднъж или два пъти.

Заключение

Скоро би трябвало да се разбере резултатът от тези промени. Всички се надяват тези правила да насърчат правилният атакуващ напред стил, а не стил „цуба-зари-ай”, на който ставаме често свидетели днес.

Правилата в кендо понякога не са съвсем ясни и ще мине време докато шинпан свикнат с нововъведенията. Днес в кендо има десетки стилове и начини за цуба-зери-ай и как да атакуваме или излъжем противника от тази позиция. Ето защо работата на съдиите не е никак лесна.

Търсене