Хипертермията в Кендо

Хипертермията е състояние на тялото, породено от прекомерно излагане на горещина.

В рубрика: Теория

Хипертермията е състояние на тялото, породено от прекомерно излагане на горещина.  Съществуват различно видове хипертермия, като топлинен припадък, топлинно изтощение, топлинен удар и топлинни спазми.

Хипертермията е изклюително опасно болестно състояние, което в някои случаи може да доведе до смърт. Примери за смъртни случаи от хипертермия се наблюдават обикновено при спортове, където се тренира навън и състезателите са изложени на слънцето дълги часове – бейзбол, футбол и др. Въпреки това, факт е, че най-много случаи на хипертермия в спортовете, където се тренира на закрито се наблюдават именно в кендо. В периода между 1975 и 1997 г. е имало пет смъртни случая от хипертермия, наблюдавани при практикуващи кендо. В последните години има стотици случай годишно при, които трениращи кендо постъпват в болница за лечение от хипертермия.

Скорошни кендо инциденти
В последните години, взимането на превантивни мерки за хипертермия се е превърнало в приоритен на кендо инструкторите. На 30 август 2002 г. училищен преподавател по кендо е уволнен и подведен под наказателна отговорност за това, че не е взел адекватни мерки у негов ученик, в резултат на, което той починал по време на тренировка. Когато симптомите били вече налице, единствените предприети мерки от учителя били да сложи вентилатор до ученика, а спешна медицинска помощ била потърсена чак след два часа. Общоприето е, че тежките тренировки са неразделна част от кендо. Такъв е и конкретния случай и затова не бива да се пренебрегва риска от такова състояние. За съжаление, въпреки, че в кендо се наблюдават най-много случаи на хипертермия в Япония от всички спортове на закрито, рядко се говори за това и липсва достатъчна информация.

Защо хипертермията се наблюдава често в Кендо?
Хипертермията се изразява във: топлинен припадък, топлинно изтощение, топлинен удар и топлинни спазми. Съществуват две причини за хипертермия:
(1) Интензивно покачване на температурата на тялото, резултат от тежки физически усилия в гореща среда.
(2) Загуба на течности и сол, чрез обилно потене.
Хипертермия в кендо се наблюдава и при двата случая.

Фактори, които увеличават риска от хипертермия
1) Тежки тренировки през лятото
Тежките летни занимания са специална част от кендо, заедно с тежките зимни тренировки. Именно тренировките в тежки условия развиват не толкова техниката или издържливоста, колкото каляват силния дух и воля. За тази цел, често се забранява на усчниците да пият вода по време на тренировка. Наистина тренровките в такива тежки условия, допринасят за развитието на издържлива воля и дух. От друга страна обаче, такива действия може да застрашават здравето и живота.

2) Keiko-gi (тренировъчни дрехи) и bogu (предпазна екипировка) задържат топлината и пречат на хидратацията
Следващия фактор са именно Keiko-gi и Bogu. Според едно неотдавнашно проучване, ако се практикува gokaku-keiko 1 час в среда с температура 30 С и 70% влажност, практикуващия ще загуби между 3.0% и 5.6% от теглото си. Тази загуба на тегло е придружена от загуба на пот(между 1.8 и 3.4 литра). При друг експеримент, обекта е носил пълна кендо екипировка, докато върти велорегометър при висока температура. Сравнено с облекло само от тениска и късни панталони, температурата на тялото с кендо екипировка е била около два пъти по-висока(най-близо до 40 С). Облеклото и предпазната екипировка за кендо се правят дебели и качествени, за да предпазват добре от ударите със шинай(бамбуков меч). Но така или иначе, те не са съобразени с високата температура, която може да развие тялото и затова са доста опасни. Например, мен(шлема за глава), покрива цялото лице, което пречи на хидратацията.

3) Тренировки, които пречат на хидратацията
По принцип, проблемът не е в методите на трениране. Най-често по  време на тренировка, практикуващите са подредени един срещу друг в две редици. Движенията и ударите се тренират под определена последователност, под командите на инструктура. По време на тренировка не е позволено да се сваля мен или да се излиза извън залата. Продължителното практикуване на техники, спарин или други упражнения, kakari-geiko(постоянни атаки) се счита за неразделна част от красотата на кендо и според гледната точка на инструктора са много ефективни. Ако даден човек прекрати тренировката, то неговия партньор също не може да продължи да тренира сам и затова е трудно, човек да си почине, дори и за малко. Това пречи на поне малко хидратация, дори, когато това е жизнено необходимо. Трениращите се чувстват задължени да продължат да тренират, дори и да не се чувстват добре, което е предпоставка за хипертермия.

Връзката между хидратация и постигнати резултати

Графика 1 онагледява реултатите от експеримент при, който се сравняват резултатите на група хора, упражняващи двигателна активност – едните са хидратирани, а другите не. Графиката показва и сърдечния пулс. Когато не се приемат течности, той значително се ускорява. Тък като нивото на кръвта намалява(водата в кръвта се изхвърля от тялото чрез потта, което прави кръвта по-гъста), това пречи на нейната функция да пренася кислорода до мускулите, а това се отразява на сърдечния ритъм. По принцип ако до мускулите не се доставя кислород, то това се отразява на двигателната дейност и тя с е забавя. С други думи, физическите резултати на тези, които приемат течности ще бъдат по-добри, сравнени с тези, които не приемат. В този смисъл, приемането на течености не само намалява риска от хипертермия, но и подобрява физическите резултати.

Какви превантивни мерки могат да се вземат? – Подходяща среда
Какви мерки да се вземат, когато тренираме на гореща температура? Сложете термометър в залата, който мери и влажността. Лятото в Япония е изключително влажно. Според някои пресписания трябва да се поемат 250 мл течност на всеки 15 минути.

Какви течности трябва да се пият?
Поемането на течности е ефективен метод за превенция на хипертермията. Пиенето на вода има совите позитивни ефекти, но въпреки това, това може да доведе точно до обратното – развиване на хипертермия. Например, ако някой усети спазъм в мускула на прасеца по време на тренировка по горещо време, то това се дължи за затоплянето на прасеца, което от своя страна може да се дължи на липсата на сол в тялото. Загубата на соли в тялото се дължи, защото практикуващите се потят и пият само вода за да се хидратират. С други думи, пиенето на вода може да доведе до топлинен спазъм.. Така или иначе е по-добре да се пие вода от колкото нищо, но за да се предотврати хипертермия е нужно да водата да има от 0.1 до 0.2% солно съдържание (един или два грама сол на 100 мл вода). Спортните напитки в случая са подходящи, тъй като съдържат в себе си необходимото количество соли. Ако нямата под ръка такива течности, може да глътнете щипка сол заедно с водата.
Нещо повече – температурата на водата също е от съществено значение за предотвратяване на хипертермията. Въпреки че, варират доста мнения, прието е, че водата трябва да е с температура между 5 и 15 градуса, защото тогава се абсорбира по-добре от тялото. Също така, стъдената вода охлажда тялото от вътре навън и затова е хубаво да имате такава под ръка по време на тежките летни тренировки.

Третиране на хипертермията
Въпреки адекватно взети превантивни мерки, тежките летни тренировки пак могат да доведат до хипертермия. Както споменах по-горе, ако при даден инцидент не се реагира адекватно и веднага, това може да доведе до смъртни случаи. Инциденти в кендо с потенциал да доведат до смърт са счипване на шинай или удар отзад по главата по време на падане. Но, повечето смъртни слуай с в резултат на хипертермията и е неонходимо да се вземат незабавни мерки за да се минимализират фаталните примери.

Срещу хипертермията се прилага следното:

  1. Наблюдение: Когато ученик каже, че се чувства зле, движи се некординирано или пада по време на тренировка, инструктура трябва незабавно да се опита да установи симптомите: адекватност (да им извика силно името, да го потупа леко по рамото и ако отговарят да му се зададе въпрос на, който би трябвало да отговори веднага.) и физически индикации(дишане, пулс, цвят на лицето, температура на тялото и температура на ръцете и краката.2. Третиране: Веднага след като предлегате горните, треирането се извършва в следния ред: Почивка(махнете богу и разхлабете кейкоги и хакама.),  Охлаждане (поставете ученика на проветриво или ветровито място, далеч от слънчева светлина),  Охлаждане 2 (масажирайте тялото с студена мокра кърпа. Сложете торбички с лед по мишниците и под бедрата), Дайте течности (само ако човека е напълно в съзнание). Мерки срешу хипертермията са описани подробно в “Кендо медицина – въпроси и отговори, публикувано от AJKF.

Заключение
Методите на тренировка, кендо облеклото и екипировката, са важни аспекти от кендо, които имат дълга и богата история и това не може да се пренебрегва. Въпреки това, ако има смъртни случаи по време на тренировка, то това би имало негативен ефект върху традициите на кендо. Нямаме нищо против тежките летни тренировки, стига да се вземат мерки срещу дехидратацията и хипертермията. Тогава тренировките биха станали още по-ползотворни. Надявам се, че това лято няма да чуем нито една новина за кендо инцидент.

от SAITO Makoto (Senshu University)

превел: Любомир Сагаев

Търсене