Хиденори Иуаза

Интервю с Хиденори Иуаза, общояпонски шампион за 2002 г., победител в много други състезания и национален състезател.

В рубрика: Интервю

YM: На кoлко години сте Сенсей?Кога започнахте тренировки по Кендо и защо?

HI: На 32 съм.По-стар ли съм от вас?(смее се)

YM: Малко Сенсей,аз съм на 29.

HI: Ооо,когато ударите 30 ще започнете да се чувствате тежко(смее се). Започнах да тренирам кендо когато бях в първи клас,на 6 години. Исках да правя някаква физическа активност.Току що бяха построили съвсем ново доджо близо до дома ми и реших да започна да посещавам тренировките по Кендо там. Това наистина е единствената причина поради която започнах да се занимавам с Кендо.

YM: Наслаждавахте ли се на Кендо като започнахте? Предполагам,че сте се занимавали с кендо в про-гимназията,гимназията,колежа,а сега и като офицер в полицията.Коя фаза обичахте и коя мразихте най-много?

HI: Наслаждавах се на всички тези нива,но в същото време ги мразех.. Във всички имаше удовлетворение,но и всички бяха тежки.. Както и да е,трябва да кажа,че сега,като инструктор в полицията е най-трудно. Причината да вярвам,че е така е,че вече не е нещо,което правя като хоби.. То стана моя професия. Плащат ми за да тренирам и преподавам Кендо.. В миналити трябваше да плащам в доджо за да тренирам и сам да си купувам екипировка. Огромна разлика. Трябва да преподавам на полицейските офицери и да се представям добре в турнири. Това носи голямо напрежение и е много трудно.Все още обичам Кендо,но отговорността да бъдеш професионалист е огромна.

YM: Какви са сегашните ви цели в Кендо, и като професионалист,и като някой,който тренира просто от любов към Кендо?

HI: Нямам определена цел в този момент. Просто да давам най доброто от себе си и да се опитвам здраво. И макар,че успях да спечеля the All-Japan Championship,тази глава е вече затворена. Време е да продължа напред и просто да се фокусирам върху това да давам най-доброто от себе си и да правя добро Кендо.

YM: Значи да защитите (All-Japan) титлата си не е приоритет за вас?

HI: Ще се опитам,но да бъдем реалисти. Само един човек в историята на този турнир Успя да извърши този подвиг. Това е Масахиро Миязаки Сенсей. Мислейки от историческа гледна точка шансовете ми са малки. Но въпреки това ще се опитам.

YM: Ще гледам и ще викам за вас,сигурен съм,че и цялата MWKF също ще го направи.

HI: Благодаря ви,оценявам го.

YM: Ще поставя това интервю в сайта наMWKF . Има ли нещо,което бихте искали да кажете на всички хора в MWKF?

HI: Победата и загубата не трябва да бъдат това,над което да се фокусирате в Кендо.. Kендо е за да докажеш себе си. Да се докажеш като човешко същество. Tова е най-вайното в кендо. Kендо е за да печелиш приятели. Приятелите са безценни. Благодарение на кендо имам възможността да пътувам до много места. Дори в САЩ. Цели не трябва да се поставят само в Кендо. Цели трябва да се поставят в живота. Благодарение на Кендо успях да осъществя много от целите на живота си. Целите,които не успях да постигна не са били свързани с Кендо. Никога не съм бил добър ученик(става въпрос за училище). Никога не съм обичал да уча. Ако не беше кендо кой знае какво щях да правя сега. Кендо ми позволи да бъда приет в някои от най-елитните гимназии,дари ми помогна да отида в колеж. Също,благодарение на Кендо Токийската полиция доиде на вратата ми да ме моли да работя за тях. Всичко това благодарение на Кендо.

YM: Като говорим за пътувания какво ще кажете за първото си посещение в САЩ?

HI:Студебо е…брррр (смее се). А по въпроса за кендо, наистина съм впечатлен колко са сериозни всички тук към Кендо. Аз съм наистина много впечатлен. Всички тези хора са шофирали или дори прелетези през огромни разстояния за да присъстват на това събитие. Tази посветеност е наистина смайваща.

YM: Последен въпрос Сенсей и ще спре да ви досаждам. Моля довършете това изречение:За мен Кендо е…

HI: За мен Кендо е трудно. Кендо не е забавление. Трудно е. Наранява. Понякога го мразя. Защо тогава го правя ли? Заради удовлетворението. Ако нещо не е трудно, ако е безболезнено и лесно, тогава каква е наградата и ако го правиш добре къде е удовлетворението? Чувството на удовлетворение го прави ценно.Ти защо си пътувал до тук в този студ? Не си бил длъжен да го правиш?

YM: Не,не бях.Дойдох,защото исках да бъда тук.

HI:Така си и мислех. Ако всичко това беше лесно тогава нямаше да чувстваш удовлетворение. Сигурен съм. В службата ми има много 8-ми данове. Те ме бият постоянно. Не е забавно. Боли и те изчерпва. Но това е живота,който избрах. Чувствам се благословен да бъда в тази позиция. Вярвате или не,никога не съм печелил турнир като дете,в гимназията и дори в колежа.

YM: Наистина ли?

HI: О,да. Първата ми титла с някаква значемост беше the All-Japan championship.Затова страдах.Знам какво е да губиш. Различен съм от повечето колеги,които са печелили във всички нива. Но въпреки това не се предадох. Мисля,че най-доброто ми качество беше и си остава моята упоритост. Никога да не се отказвам,. И така добих увереност и способнобт. Виж къде ме доведе..Упорството е всичко.

YM: Сега съм сигурен,че тези думи ще бъдат не само на мен,но и на всички нас в MWKF много окуражаващи . Благодаря ви много,че ни посетихте в Мичиган Иуаса Сенсей. Беше голяма чест да се срещна и да говоря с вас.

HI: Не,аз ви благодаря.

Търсене