Харуми Ватанабе

Сенсей Ватанабе (ученик на иконата Мочида Сенсей), проведе 3 дневен семинар в София по време на престоя си в България

В рубрика: Интервю

Кратко интервю с Харуми Ватанабе сенсей, взето по време на семинара, който проведе в България.

На колко години сте?

На 68.

От кога се занимавате с кендо?

От 1953 година.

Кой е първият ви сенсей?

Казами Тошио сенсей (в момента е на 94 години, а през 2003 се класира първи на общояпонският шампионат за възрастни хора). Между 1958 и1961 година съм тренирал под ръководството на Mochida Seiji sensei(10-ти дан) и Nakano Yasuji sensei(10-ти дан)

Къде и с кого тренирате понастоящем?

Член съм на AJKF(Общояпонска кендо федерация). Тренирам в районния клуб по кендо към общината, в която живея. Понякога гостувам и на други районни клубове в Токио. Доджото ми е във физкултурния салон на едно училище. Тренирам с Kameyama sensei и Abe sensei – и двамата 7-ми дан.

Кажете няколко думи за Мочида Сенсей.

Трудно е да се опише с думи това, което съм научил от Мочида Сенсей. Мога само да обобщя наученото от Мочида Сенсей със следнит думи, отразяващи основите на кендо: Nanagi (7-те вида техники) и Rokusoku (6-те вида стъпки).

Nanagi са: Hari, Hane, Kaeshi, Osae, Harai, Maki и Inashi.

Rokusoku са: Fumikomi ashi, Okuri ashi, Tsugi ashi, Hiraki ashi, Hiki ashi (или още Nezumi ashi) и Fukumi ashi.

Сега участвате ли на състезания?

Да, 3-4 пъти годишновключително и на национални първенства.

Моля, споделете впечатленията си от българското кендо.

Като цяло смятам, че нивото ви е високо и имате бъдеще. Вашият председател Александър спазва всички принципи и правила, неговият стил е идентичен с това, което се практикува в Япония. Следете задълбочено напътствията и техниката му и несъмнено ще постигнете обещаващи резултати.

Има ли друго, което бихте искали да споделите с нас?

Ако имате време не пропускайте нито една възможност да тренирате.

Ежедневното кейко в ключът към прогреса ви. Не подценявайте важността на Кендо ката. Тренирайте, дори и да нямате богу вземете шиная, идете в близкия парк или друго място, където може да се съсредоточите и правете субури – 1000 на ден! Аз не пропускам и ден, без да упражнявам субури – между 800 и 1000 пъти.

Какво е за вас кендо?

Кендо е най-важното нещо в живота ми. То е ежедневие, учение за тялото и духа. Кендо е търпимост и постоянство. Кендо е борба с изкушението и със самия себе си.

Кои са били най-тежките ви тренировки?

Най-тежко ми е било в началото, на около 15 годишна възраст, когато сенсеите ме караха да тренирам kihongeiko, стигащи понякога до 1000 удара на ден.

Какво ви е дало кендо?

Здраво тяло и силна воля, както и много добри приятели.

Търсене