Хакама

Ръководство - Как да изберем хакама и как да я поддържаме.

В рубрика: Екипировката

Несъмнено традиционата японска долна дреха хакама има богата и интересна история, но предмет на тази статия ще бъде само хакамата предназначена за кендо.

Самата кройка на хакама е много специфична. Тя е направена специално за максимално свободно движение на краката, въздушна циркулация около тях, за свободна езда и някои други нужди. Всеки, който тренира сигурно е обърнал внимание на специфичните плисета на хакама. Те не са просто за красота, а имат строго религиозно значение. Така напримеr двете плисета на задната част произхождат от древна легенда. Когато богинята на слънцето Аматерасу създавала Япония, на нея помогнали двама бога на войната, които дали всичко от себе си и не пестили никакви сили. Всяко от двете плисета символизира тези двама бога на войната – Take-Mikazuchi-no-Kami и Futsu-Nushi-no-Kami, а Koshi-ita(трапецовидната плочка отзад на кръста) символизира самата Аматерасу, която обединява двата бога. Предните пет плисета символизират петте основни добродетеля – милосърдие, справедливост, уважение, находчивост и вяра. Петте предни плисета се наричат йошихида, а двете задни – охида. Дългите връзки се казват учиро-химо, а късите мае-химо.

Видове хаками и тяхното качество

Класическата хакама кендо е направена от 100% висококачествен памук. Този плат обаче не е обикновен, а има специален начин на производство и се боядисва в специална индигова боя. Съществуват редица методи за боядисване, но за най-качествен се счита древния Айзоме. Цветът на индигото се получава изцяло растителни вещества. Буквално преведено индиго значи боя от Индия.  Основното растение, от което се извлича е Indigofera tinctoria – разпространено основно в Азия. В Япония се използва най-вече растението Polygonum. За да се получи боята, растенията се оставят да ферментират за 30 дни в затворено помещение.Днес обаче 95% от индигото се произвежда на изцяло синтетична основа и хакама боядисано по традиционен метод с натурално индиго е истинска рядкост..

И така качеството на хакама се мери по гъстотата на нишките и по начина на боядисване с индигова боя.

Гъстотата на нишките

Сигурно когато сте разглеждали магазините за кендо екипировка, често сте се питали какво означава “Hakama #10 000” например. Този номер # именно дава представа за гъстотата на нишките и респективно качеството на хакамата. Става въпрос за гъстота на нишките на един квадратен инч от плата на хакамата. Да, става въпрос именно за инч, а не за сантиметър или някаква древна японска мярка, защото тази система е измислена на Запад. За да обясним по-нагледно ще представим следната таблица:

* колкото е по-голям номера, толкова  плата е по-тънък   ** става въпрос за нишките, които се пресичат например 1 иглежда така +   , а 2 така #

Така от таблицата можем да разберм, че хакама # 11 000, е с дебелина на плата номер 30 или много тънък, двойно сплетена нишка, с общо 126 нишки от горе на долу и 148 нишки от ляво на дясно на квадратен инч.

Памучни хаками – това са класическите качествени хаками за кендо. Трудно се поддържат, но предлагат несравним комфорт и качество. Най-скъпите достигат цена от 32 000 йени.

Тетронови хаками – появяват се в началото на 90-те години, когато японската фирма “Toray” патентова специален плат наречен тетрон(съдържа най-общо 65% полиестер и 35% район). Днес единствено тази фирма произвежда оригиналните тетронови хаками, но често други фирми спекулират с термина тетрон. Не са боядисани с индигова боя. Поддържат се изключително лесно – не се мачкат, не избеляват и могат да се перат в пералня. Нямат толкова класическа и красива форма като памучните, когато се носят, а плата е много тънък и понякога се “вее”. Сравнително евтини. Обикновено не струват повече от 9000 йени.

Хаками от друг плат – най-евтините хаками. Правят се от най-различни платове. Лесно се мачкат или са твърде твърди, имат неестствен цвят, несъразмерни връзки, често кройката е объркана.

Размери на хакама

Традиционно хакамите се мерят по системата Коджиро-шаку. Едно шаку е 37,7 см, а едно сун 3,7 см. Така например номер 25 е равен на 2 шаку и пет сун или 93 см. Ето таблица с номерата и съответния им размер в см

Най-добрият начин да измерите точния размер е да използвате за пример някоя стара ваша хакама. Дължината на хакмата се мери от долния край на кошихита до края на самата хакамa. Идеалния вариант е тя да ви стига точно до кокалчетата. Имайте в предвид обаче, че слабите хора си носят хакма вдигната по-високо, а по-пълните, съответно по-надолу, както е посочено на картинката вдясно.

Как да поддържаме хакама

Когато си купите хубава памучна хакама, то тя непремнно известно време ще пуска боя и ще се свие при пране. За съжъление никой не може да каже точно с колко ще се свие. Обикновено при първото пране се свива с 1-2 см, а с времето до 5 см.

Когато перете памучна хакама никога не използвайте перална машина. Перете я само на ръка, и то надлъжно опъната в корито или във ваната. Използвайте хладка вода и съвсем малко перепарат. Постарайте се той де е от класически тип – без избелващи вещества и омекотители. Повечето хора в Япония много рядко перат хакамите си за да запазят цвета им. Затова ви препоръчваме да перете качествената ви хакама замо в краен случай. Някои сенсеи, когато си купят нова хакама правят следното: напълват кофа с около 8 литра оцет, слагат вътре хакамата както си е сгъната и киснат пет дена, като задължително затварят кофата с капак – сами разбирате защо. След това изплакват няколко пъти с хладка вода, и сушат не на слънчева светлина.

Търсене