Фуджимото Каору

Колко пъти сте виждали някой да се състезава гяку-нито? Малко известния Фуджимото Каору го прави и стига до финала на състезанието Тенран-шиай пред очите на императора.

В рубрика: Биография

Фуджимото Каору… Чували ли сте това име преди? Най-вероятно не сте. Кендист достатъчно силен да участва на състезание пред самия император… Защо не е по-известен днес, най-малкото сред кендистите в Япония?

Фуджимото взима участие във втория от трите Тенран-шиай (състезания провеждани пред императора) през 1934 като представител на префектура Кагава. Стига до финал и губи от известния син на създателя на Нома доджо и издателство Коданша (Нома Сейджи) и един от най-силните млади кенши по това време – Нома Хисаши. Въпреки, че остава втори, той е само на 21 години. Състезава се в позиция гяку-нитто-рю, а след това участие и неговото място в Кендо общността е гарантирано. Настъпват бурни времена… и за съжаление и той умира изключително млад – само на 28 години през 1942 г. докато служи като войник в Бирма.

Ранни години

Тенран шиай

Фуджимото Каору е роден на 1-ви януари 1914 г. в Хирошима и е първия син на Фуджомото Тошио. През 1925 г. семейството се мести обратно в родния град Комацу в префектура Кагава, където Тошио става управител на местната пощенска служба. Една година по-късно Каору завършва начално училище и влиза в гимназията на Комацу и се присъединява в нейния Кендо клуб.

Гяку-нито

Интересът му към Нито (школа, в която се използват едновременно къс и дълъг меч) изглеждал прекалено ранен за възрастта му и неговата кариера в Кендо. Защо той е избрал да се развива в Нито не е сигурно, но по същото време е факт, че никак не са редки случаите на кенши, играещи Нито. Неговият избор на Гяку-Нитто (дайто в лявата си ръка и шото в дясната) обикновено се обяснява с факта, че е левичар. По това време той няма учител за нито и започва сам да тренира с бутилки напълнени с пясък. В същото време чете всичко, което се намира свързано с теория на нито. Макар нито в онези времена да е доста по-популярно от днес, изглежда и тогава употребата му все пак е предизвиквала негодувание сред по-традиционните маси… още повече да учиш сам без инструктор! В действителност учителят от неговото доджо казва:

Даже не си достатъчно силен за да играеш Нито. По-добре се откажи!

Но той продължава да практикува въпреки наставленията на неговия сенсей (а и сенсеи от други доджо). След известно време започва да тренира не само в училище, но и в клона на Дай Ниппон Бутокукай в Кагава. Там той получава най-силното влияние върху неговот Кендо в живота: Уеда Хейтаро Ханши (известен кенши от ранга на Мочида Сейджи, Саймура Горо и др.). Ханши Уеда проявил интерес към момчето, особено след като Каору започва да се представя блестящо на състезания и в крайна сметка му позволява да тренира гяку-нитто, без да се притеснява от предразсъдъците на останалите.

В Уаседа

През 1931 г. училището на Фуджимото е включено в списъка на Университета Уаседа за спонсорство на училищни Кендо първенства. Във всяка група на шампионата има 3 отбора и само един може да продължи напред. Фуджимото се среща на шиай-джо с Мори Торао (известен още като Тигъра Мори). След тежък мач, той губи от добре изпълненото катате-тсуки на Мори. След проверка на резултатите на трите отбора от групата се оказва, че отборите на Фуджимото и Мори трябва да играят още веднъж за да се излъчи победител и да се разбере кой продължава напред. Отбора на Мори печели, но не и без повторение на трудната битка между двамата – Мори печели отново с катате тсуки. Въпреки, че отборът на Фуджимото губи мечтите си за победа на шампионата, кендото му е забелязано от много хора там и веднага след завършване на гимназията той отива в университета Уаседа. В този клуб тренират повече от 80 кенши, а главни инструктори са Такано Сасабуро и Саймура Горо. За съжаление на Фуджимото, неговото време в Токио е само една година. Баща му се свързва с него и му нарежда да се върне в Кагава и да помага в пощенската станция. Това в повечето случаи би се тълкувало като края на Кендо кариерата на един Кенши от онова време, но не и тази на Фуджимото.

Тенран Шиай

Провеждат се общо три тенран шиай през периода Шова – Шова 4 (1929), Шова 9 (1934) и Шова 15 (1940) и то във все по-агресивна, милитаризирана Япония. В този шампионат Фуджимото участва през 1934г., организиран по повод раждането на момче в императорското семсейство, което е огромна национална радост (до 1933 са само 4 дъщери и раждането на мъжки наследник – Акихито – настоящия император на Япония – е добра новина). Преди да има възможността да участва в последната официална фаза на състезанието в Токио, всеки участва в предварителна селекция. Фуджимото – по това време чиновник в пощенската служба – участва като представител на Кагава, побеждавайки своя близък приятел и съперник – Уеда Хаджиме – в последната среща за осигуряването на мястото си като представител на Кагава. Състезанието се провежда 2 дни, през 1934 г. в Сайнейкан, доджо намиращо се в императорски дворец в Токио. Сграда с това име все още съсществува в комплекса на двореца и днес (но не съм сигурен дали е същата с тази преди войната, но изглеждат доста сходни бел.прев.) Първия и втория кръг се провеждат през първия ден, а полуфиналите и финалите през втория. Императора присъства само втория ден.

Ден I-ви, 4-ти Май

Първия кръг на състезанието всички Кенши се разделят на 12 групи от по четирима спрямо префектурата. В групите се играе всеки срещу всеки, а човекът с най-много победи и точки продължава напред.

Резултати от групата на Фуджимото в първия кръг са следните:

  • срещу Кога (Нагасаки, Ренши 4-дан) – Коте, Мен
  • срещу Мачида (Нагано, 3 дан) – Мен, Мен
  • срещу Отомо (Тайван, 3дан) – Мен, до

Той побеждава всичките си опоненти с по 2 ипона и си осигурява пътя за следващия кръг. Във втория кръг остават 12 кендисти, които са поставени в 4 групи по 3-ма, като пак само един продължава напред.

Резултатите на Фуджимото от втория кръг:

  • срещу Матсукай (Оита/Кумамото, 3 дан) – до, коте
  • срещу Огава (Акита, 3 дан) – до/ до, мен

Фуджимото печели и двата мача, като губи само първата точка (гяку до) срещу най-младият участник на състезанието – 19 годишният Огава от Акита. Но въпреки това продължението към полуфинала му е сигурно. На следващия ден той ще се бие пред императора.

Ден II-ри, 5-ти Май

Двата полуфинала се провеждат сутринта и са Фуджимото (Кагава, 3 дан) срещу Огасавара (Аимори, 4 дан) и Нома (Токио, ренши 6 дан) срещу Сейджима (Канагава, ренши 4 дан). Фуджимото отстранява Огасавара с 2:0, мен и коте, а Нома побеждава Сейджима с 2-1, загубвайки първата си точка в състезанието.

Финалът е ясен: Фуджимото Каору – 21 годишен пощенски работник и специалист в Гяку-Нитто-рю от префектура Кагава среща Нома Хисаши – 26 годишният ренши 6 дан, син на известния издател и основател на доджо Нома, Нома Сейджи. В този момент се прави малка пауза, в която се провеждат предварителните кръгове на втори шиай по Кендо, в който участват само подбрани кенши (Шихани от Кейшичо, армията, имперската охрана, Бусен и др.). Има и малко какари-гейко, като най-младият участник е на 12.

Финалът

В 14 часа тайко е ударен и финалът започва. Омоте-шинпан (омоте/ура днес не се използват – чушин и фукушин) е Накаяма Хакудо, а ура-шинпан са Огава Кносуке и Саймура Горо, все известни кенши от това време. В рамките на първата минута след началото Фуджимото отбелязва иппон – до. Фуджимото устоява на напрежението, след като Нома го притиска в ъгъла. Тогава по неизвестна причина Фуджимото отстъпва. В този момент натискащият Нома се изстрелва и удря гяку-до. Резултатър се изравнява.

Финалистите на Тенран шиай 1934-та година
Първи вляво – Нома Хисаши, последен – Фуджимото Каору

„Неизвестна причина“ защото много хора, които са гледали записите от срещата, не виждат причина да отстъпва точно когато е в такава силна позиция. Това не е нормалното Кендо, което той показва на шиай-джо – все пак печели всичките си мачове с два ипона и получава само 1 през цялото време до финала. Един от приятелите на Фуджимото, кенши който е присъствал и имал желание да участва на следващия тенран шиай (в този той губи регионалните квалификации в Кагава именно от Фуджимото) коментира така:

Ходих на първите два Тенран Шиай с моя баща (Уеда Хейтаро Ханши) като зрители и като състезател на третия. Шиай в онези времена и то пред императора – точно преди войната… това не беше както днес! Тогава трябваше постоянно да внимаваш за позицията си спрямо императора и никога да не оставаш с гръб към него. Това се отнасяше и за съдиите.

Уеда Хаджиме, ханши 9-ти дан, почетен председател на Кендо асоциацията на Кагава.

Може би заради нервността си от присъствието на императора и постоянната мисъл за позицията си на шиайджо пред монарха го кара да губи концентрация, което позволява на Нома да отбележи. В Кендо хората добре знаят, че само част от секундата нерешителност е достатъчна да ти бъде направен ипон. Ние никога няма да можем да бъдем сигурни, защо се е случило това, но Уеда намеква за тази възможност. В борбата за третата, последна точка, Нома вдига хидари джодан. Фуджимото запазва самообладание и прави няколко привидно добри удара Коте, но ипон не е присъден. Нома се връща в чудан и битката продължава. В финалния момент Фуджимото се опитва да заклещи шиная на Нома с кодачи и атакува мен, Нома също тръгва за мен. Омоте шинпан Накаяма Хакудо вдига флага за мен на Нома. Вече всичко е свършило.

След финалите на специално подбраните кенши (за които споменхаме по-горе) Ханши Уеда Хейтаро сенсей (който се състезава във втория шиай) му казва:

Игра страхорно. Понякога победата зависи и от малко късмет в най-краткия момент. Твоят меч показа сърце. Не се срамувай да кажеш, че си загубил. Изпълни сърцето си с гордост, и позволи на главата да се върнем заедно в Кагава.

Ето няколко цитата от финалистите от интервюта за вестници взети в съблекалнята непосредствено след края на състезанието.

Без да се притеснявам твърде много за победата и загубата се бих с цялото си сърце. Нямам нищо против, дори нищичко, затова, че аз загубих. Просто фактът, че бях в състояние да се бия на финала на Тенран шиай (т.е. пред императора) е огромен успех. Ще се върна в родната Кагава щастлив.

Шова 9, 6 Май, Кагава Шино

Нома Хисаши:

Аз се биех като в сън. Някой може да каже, че вчера сутринта и днес аз имах късмет и побеждавах лесно. Но финалът беше наистина много тежък. През първата половина си мислех: „Аааа… свършено е…“ Но за съжаление на Фуджимото успях да спечеля. Беше финал и аз исках да покажа най-хубавото, чисто кендо, което мога. Но Фуджимото нямаше слаби места и беше наистина трудно. И в този момент аз не усещам, че съм спечелил.

Шова 9, 6 май, Осака, Асахи Шинбун

Противоречия

Фуджимото е селянин, работещ като помощник на баща си в пощата, играе Нитто-рю с два шинай, които сам е правил. Нома Хисаши (6-дан) Ренши е син на известен и влиятелен общественик, а също така ученик на Накаяма Хакудо – главния съдия.

Фуджимото-сан не спечели. Неговият противник е Нома-сан (все пак)…

Фуджиока Джун

Фуджиока Джун е роден и тренира в Токио, в гимназия към университета Кокушикан преди да отиде в университета Чукьо. Негови Кендо учители са Саймура Горо и Накаяма Хакудо. С други думи той е продукт на най-качествена Кендо школа и разбира се е свързан (той и семсейството му) с Нома доджо. И въпреки това той предполага, че е възможно съдиите да са имали пристрастия. Още много застават на това мнение – вестници и очевидци.

Последни дни

Докато работи като инструктор по Кендо в гимназията, в която е завършил през 1941 г. Фуджимото получава документи от японскат армия и е изпратен като войник в кампаният в Бирма. По време на кампанията в джунглата през 1942 г. той е бил застрелян през лявото рамо и гърдите по време на пртизнаска засада. Негов стар приятел-кенши, който е бил по това време на същото място говори с него малко след инцидента. Фуджимото споделя през сълзи:

Кан-сан, ако ампутират ръката ми аз няма да мога да играя Кендо никога повече…

Седмица по-късно Фуджимото почива от усложнения свързани с ампутацията и вероятно инфекция и гангрена. В момента на смъртта си той е на 28 години и е кьоши 5 дан.

Търсене