Таро Арига

Основател на е-bogu, един от най-известните кендо магазини, Таро Арига е с рекорден брой участия на световни първенства, в момента треньор на португалския нац. отбор.

В рубрика: Интервю

Удоволствие е за мен да имам възможносттда да проведа кратко интервю с основателя на е-bogu, сенсей Таро Арига.

За повечето кендоки, независимо откъде купуват шинаи и богу, e-bogu винаги е било известно име в света на кендо. Арига сенсей пътува и практикува в много различни страни. Той познава нуждата да има добра екипировка за кендисти, живеещи извън Япония и използвайки своите ИТ умения открива e-bogu.com, онлайн магазин за будо екипировка.

Сенсей, знаем че сте започнал да тренирате кендо през 1975, когато сте бил само на 8 години. Как започна всичко?

По това време живеех в Сао Паоло, Бразилия заради работата на баща ми. Както може би знаете, в Бразилия е най-голямата японска диаспора. В резултат на това, в миналото Бразилия беше една от най-големите кендо сили – два пъти са ставали вицешампиони на WKC.

Чичо ми, който в момента е вицепрезидент на AUSKF, по онова време играеше в отбора на Канада. Трябваше да се бие срещу бразилец, който доиде вкъщи на гости и ме покани да тренирам кендо. Бащи ми реши, че това е чудесна идея и ме заведе в Dojo. Близо до къщата ни в Сао Паоло. Там тренирах доакто станах ба 17, след което се преместих в Канада.

Опитвали ли сте сериозо други бойни изкуства? Винаги ли сте бил толкова запален по кендо?

В гимназията играех волейбол в училищния отбор. Тогава за около 2 години играех повече волейбол отколкото кендо. Всеки ден ходех на волейбол и само три пъти седмично тренирах кендо. Плюс това, тренировките по кендо бяха след тези по волейбол и винаги бях прекалено уморен. Но родителите ми ме задължаваха да тренирам кендо,това беше условието за да продължа с волейбола.

Често чуваме от сенсеите, че кендо облагородява човешкия характер. Може би е трудно за начинаещите да разберат това. Бихте ли могъл да ни разясните какво се има в предвид?

Аз мисля, че начинът по който играеш кендо прилича на твоя характер.

Начинът, по който човек вижда нещата се променя с възрастта. Бихте ли могли да опишете как вие сте възприемал кендо през различните периоди от живота Ви?

Когато бях по-млад се интересувах единствено от победата. Мразех да губя състезания. Заради това аз бях шампион в почти всички категории на младежки шампионати в Бразилия и Канада. Но сега виждам кендо по различен начин. Не става въпрос просто за печелене или губене. Аз мога да спечеля турнир, но ако не играя по начина, към който се стремя, бих бил много разочарован. От друга страна, ако играя така както искам, бих бил много доволен дори да загубя и биха казал «Arigatougozaimashitа» искрено и от все сърце.

Търсене