Общояпонските първенства (II част)

Появата на младите шампиони. Междинен период, в който и четиридесетгодишните триумфират. (от VIII до XVI издание на първенството)

В рубрика: История

История на Общояпонските първенства по кендо
(статия на сп. „Кендо Ниппон“ от бр.11 1994г. Възрастта на участниците е дадена за конкретния исторически момент. Част от информацията не е актуална.)

II част

Появата на младите шампиони.  Междинен период, в който и четиридесетгодишните триумфират.

(от VIII до XVI  издание на първенството)

На 8-мото издание на Общояпонското първенство по кендо през 1960г. изведнъж бива свалена долната граница на възрастта на шампионите. Първенец в надпреварата става Кувахара Тецуаки (21-годишен), който е служител на фирмата Асахи Касей (производител на химикали, бел.пр.) от преф. Миязаки. Така той става най-младият шампион в историята на надпреварата и до ден днешен. Неговото основно оръжие са атаките от далечна дистанция, които го правят недосегаем за по-възрастни състезатели. Най-младият шампион дотогава е 32-годишен, но тази граница изведнъж спада с 11 години. Кувахара е значително по-млад и от участниците дори на въпросното състезание – 29- годишен е най-младият след него.

8-мо Общояпонско първенство. Най-младият победител в историята Кувахара Тецуаки (най-дясно), с останалите двама от почетната тройка – Урамото Тессей (втори от дясно) и Оура Йошихико (втори от ляво). Последните двама са кенши, които не веднъж успяват да стигнат напред в състезанието, но така и не успяват да станат шампиони.

Тази победа оказва огромно влияние и донася значителна промяна. През следващата 1961г. броят на дебютиращите състезатели е 25, а през по-следващата 1962г., те са вече 32-ма. Сред тях има дори 19-годишен кенши. През 1960г. само двама от участниците са с възраст под тридесет години, но през 1963г., те са вече 19.

Но това не означава, че на младите им е лесно да печелят. За неопитните състезанието е изключително трудно психическо изпитание, докато калените възрастни кенши показват високо разположение на духа и успяват през една година да достигат до първото място.  На 9-тото Общояпонско първенство победител става 41-годишният Ибо Кийоцугу, който на полуфинала побеждава тогавашния студентски първенец Ето Такайоши, а на финала – Конума Хироши. Ибо е състезател, който е сред кандидатите за титлата още в първите издания на първенството и когато най-сетне я спечелва става първият шампион над четиридесетгодишна възраст.

Финалът на 9-тото Общояпонско първенство. Двама представители на Токио – Ибо Кийоцугу (джодан) и Конума Хироши от Кейшичьо. След равенство едно на едно, Ибо печели с коте.

През следващата – 1962г., първенец е 23-годишният фирмен служител Тода Тадао, който оборва конкуренцията със своя джодан-но-камае. Тода е първият от няколкото млади джодан кенши, които в идните години успяват да постигнат повече от една общояпонска титла и да се превърнат в „главни герои“ в историята на първенствата. Такива са Чиба Масаши и Кавадзое Тецуо.

На следващото – 11-то първенство, шампион става друг „обичаен заподозрян“- 40-годишният Яно Таро, който побеждава на финала първенецът от предходното състезание – Тода Тадао. Последният е сполетян от същата нерадостна съдба като Накамура Таро – да отпадне на финал, след като е бил на крачка от първия в историята дубъл.  Въпреки това, още на следващата година, Тода се връща на върха след като побеждава на финала състезател от Токийската полиция (Кейшичьо) Нишияма Ясухиро и става вторият човек с повече от една обощояпонска титла. На въпросното издание на шампионата (12-то , 1964г.) освен победителят Тода и вице-шампионът Нишияма, почетната четворка е допълнена от други двама състезатели на възраст под тридесет  години – Накамура Такеши и Ето Такайоши. За пръв път в историята младите кенши доминират по този начин.

12-то Общояпонско първенство. От ляво надясно: победителят за втори път – Тода Тадао; победителят в следващото състезание Нишияма Ясухиро; Накамура Такеши – бъдещият шампион от 18-тото издание на първенството и Ето Такайоши – редовно присъстващ в борбата за високите места.

Следващата година Нишияма става шампион, на 29-годишна възраст. От тази победа насетне, започва дълъг период на превъзходство на полицаите.

През 1966г., на 14-тото Общояпонско първенство, победител става друг колега на Нишияма от Кейшичьо – младият джодан, Чиба Масаши. Тогава той е на 22 години и носител на пети дан. Следващата година той стига до финала и се надява да постигне това, което Накамура Таро и Тода Тадао не са успели – втора поредна титла. На въпросния мач младият Чиба се изправя срещу 41-годишния полицай от префектура Хього – Хотта Кунихиро. В единоборството на двамата джодани, пръв бележи Чиба, но Хотта успява да изравни. Вече в продължението, Чиба опитва коте и убеден, че е отбелязал иппон се отдръпва без заншин, но Хотта го настига и отбелязва мен. Така и Чиба не успява да достигне до лелеяната поредна победа.

14-тото Общояпонско първенство, финалът между Чиба Масаши и Мурасе Рюхей. Чиба отбелязва коте, но след това получава три пъти хансоку за излизане от шиай-джо. В крайна сметка отбелязва мен и завоюва първата си титла.

Следващата година, на 16-тото издание на първенството бива подобрен рекорда за най-висока възраст на победителя. 45-годишният Ямадзаки Масахира (държавен служител, преф. Ниигата) побеждава убедително на финала Тода Тадао, отново в мач на двама състезатели джодан.

Като цяло това е период в историята на Общояпонските първенства, в който се сблъскват младоците, които за пръв път са хванали шинай след войната, и опитните кенши представители на предвоенното поколение. Резултатите от техните срещи са винаги непредвидими. Друг характерен момент за този период е големият брой на шампиони използващи джодан-но-камае, без оглед на тяхната възраст. През тези девет години, само трима победители не са джодан – Кувахара, Яно и Нишияма. Тази тенденция продължава и насетне.

Превoд: Мартин Димитров

VIII Общояпонско първенство (1960г.)Кувахара Тецуаки
IX Общояпонско първенство (1961г.)Ибо Кийоцугу
X Общояпонско първенство (1962г.)Тода Тадао
XI Общояпонско първенство (1963г.)Яно Таро
XII Общояпонско първенство (1964г.)Тода Тадао
XIII Общояпонско първенство (1965г.)Нишияма Ясухиро
XIV Общояпонско първенство (1966г.)Чиба Масаши
XV Общояпонско първенство (1967г.)Хотта Кунихиро
Победители
Търсене