Наоки Ейга

Световен и общояпонски шампион, Ейга е печелил и всички други възможни шампионати в Япония. Печели като тайшо инфарктния за Япония 6-ти мач на финала на 12-тото световно първенство.

В рубрика: Интервю

Победата на световното първенство(става въпрос за 11-то световно първенство в Санта клара, САЩ бел.ред) беше ли ваша основна цел или просто резултат от тежките тренировки?

Изобщо не съм си поставял за цел да ставам световен шампион. Но този факт е резултат единствено от тренировките. За мен те са начин за изграждане на характера. Не е най-важното да се стане шампион, това просто е следствие от всичко останало.

Колко често тренирате? Какви упражнения правите?

Тренирам 4-5 пъти седмично, но контузията не ми позволява да тренирам толкова често, колкото искам. По време на тренировка наблягам най-вече на основните неща и на базовите упражнения. Много малко играя джигейко. Програмата ми се състои най-вече от субури и кихон. Всяка тренировка правя по много удари мен, коте, до и тсуки. Опитвам се да разнообразявам ударите, правя ги от различна дистанция и ъгъл. Обичам да експериментирам и по този начин мога да разбера кои удари ще отговарят на способностите ми. Човек винаги трябва да тренира според способностите си, но за да ги открие той трябва да експериментира с много различни удари и техники.

На колко сте години? От кога тренирате? Кое ви е било най-трудно в кендо?

В момента съм на 33 години. Започнах да тренирам в първи клас, когато бях на седем. Кендо ми беше най-трудно в гимназията, това беше период на много тежки и изморителни тренировки. В университета вече физическата част не беше най-трудното. Наблягахме не само на физическата подготовка, но и на теорията.

Каква е вашата цел в кендо?

Искам да се занимавам с деца. Обожавам да уча деца. Те са бъдещето, не само в кендо. Искам да израстнат като завършени личности с високи морални ценности. По специално искам да уча деца извън Япония за да мога да сравня различните ценности, на които ни учи кендо.

Карате ли се на мъжа си когато си купува ново богу?

Съпругата на Ейга: О, мъжът ми има много богута. Всеки път, когато види някакво ново богу започва да спестява и си го купува. Все пак аз много добре разбирам, че кендо е неговия живот и той се справя много добре, но бих искала от сега нататък да е малко по-предпазлив.

Какво ядете преди състезание?

Не ям месо преди състезание. Най-малко 2-3 дена преди състезание преставам да ям месо. Съсредоточавам се върху тестените изделия. В деня на състезнието само закусвам, а на обяд не ям нищо. Пия протеинови напитки и вода със сол за да се предпазя от обезводняване.

Търсене