Масахиро Миязаки

Живата легенда на Кендо, печелил рекордните 7 пъти всеяпонския Кендо шампионат - най-силно състезание в света

В рубрика: Интервю

Масахиро Миязаки е роден на 05.02.1963 г. в град Йокохоама, префектура Канагава. Завършва престижния университет Токай и през 1981 г. в приет в специалните полицейски части на префектура Канагава. През 1990 г. печели 38-ми общояпонски шампионат, а само година по-късно става първият и единствен засега кендока, който го печели два пъти последователно. Миязаки печели невероятните шест титли от общояпонския шампионат – 1990, 1991, 1993, 1996, 1998 и 1999 г. Фумихиро Миязаки(неговия по-голям брат) и Наоки Ейга му попречват да спечели още две титли и да доминира пет последователни години, побеждавайки го на финалите съответно през 1997 г. и 2000 г. Масахиро Миязаки има записани рекордните дванадесет участия на общояпонски шампионати и четири участия на световни първенства. Миязаки е световен шампион отборно през 1988, 1991, 1994 и 1997 г. и индивидуален през 1997 г. Шесткратен общояпонски шампион за полицаи и двукратен отборно. Шестркатен общояпонски шампион за 7-ми дан. Помощник-треньор на японския национален отбор на световните първенства през 2000, 2003 и 2006 г. От 2008 г. в директор на дирекция „Обучение по кендо“ в централата на полицейското управление на префектура Канагава.

На колко години бяхте, когато за първи път хванахте шиная ?

Тогава бях в първи клас.

Кой ви беше първият учител?

Хиро Такагами Сенсей.

Кой сенсей е оказал най-голямо влияние върху кендото ви?

Твърде много са, но си мисля, че бяха първите двама сенсеи, които имах. Преподаваха в Гембукан доджо, където започнах да тренирам кендо.

Защо започнахте да тренирате кендо?

Веднъж родителите ми ме попитаха : „Защо не започнеш да се занимаваш с кендо?“ Тогава отидох да погледам какво е това кендо и веднага след това си казах, че това е най-доброто бойно изкуство, което някога съм виждал.

Тренирате ли други бойни изкуства?

Едно време тренирах яйдо, но само до нидан. Вече не го практикувам.

Какво може да научи човек от тренировките, което да прилага в ежедневието си?

Разбира се, най-главното са обноските, правилните обноски. Следващото, на което може да се научите, е вежливост към хората.

Какво е най-важното за да прогресираме в кендо?

Правило номер едно: Тренирайте! Ако не тренирате нивото ви ще падне, много е важно да поддържате нивото си с тренировки. Тренировката е много важна.

Кой мач смятате за най-занчителен във вашата кариера?

Този, в който победих брат си на един от финалите на общояпонското първенство по кендо.

Какво мислите за идеята кендо да стане олимпийски спорт?

Разбира се, олимпийските игри са много популярни и би било много хубаво кендо да стане част от тези игри. От друга страна обаче, олимпийските игри се състоят само в състезания и печелене на медали, това не е кендо. В бъдеще кендо може да стане част от игрите, но без да губи своята същност, защото кендо не е само печелене на състезания. Шампионатите са интересни, но кендо не е силов спорт и това е най-важното, което трябва да се вземе под внимание.

Търсене