Катате-цуки

Практически и теоретични съвети за един от най-трудните удари в кендо

В рубрика: Теория
Бутокуден, Киото

Годината е 1970. Първото световно първенство по кендо се провежда в Токио. Индивидуалният финал при мъжете е между Тода Тадао( 8-дан Ханши, най-известният специалист по нито и джодан в момента, двукратен общояпонски шампион 62” и 64”), който играе в джодан и Мицуру Кобаяши – полицай от Осака. Мача се решава само с един ипон, който отбелязва Кобаяши. Ипонът, който излъчва първия в историята световен шампион по кендо е катате-цуки. 33 години по-късно Наоки Ейга носи отборната победа на Япония на 13-то световно първенство през 2003 г. в Глазгоу, Шотландия в решаващ мач – дайхьо сен именно чрез ипон катате-цуки.

Следващите редове ще разгледат спецификата на този удар, както и няколко гледни точки на различни сенсеи.

Кихон

При катате-цуки има няколко много важни момента. Един от тях е позицията на лявата китка в момента, когато кенсен удари цуки-даре на противника. Други такива моменти са движението на дясната ръка и левия крак. Не по-малко важен момента, а според много сенсеи и най-важният е умствената настройка на изпълняващият удара.

Позицията на лявата китка

Цуки на Кобаяши Мицуру се отличава с това, че в момента на удара неговият шинай е успореден спрямо пода. Неговото цуки не е продължение на чудан-но-камае. Ръката му се разгъва изцяло с рязко пробождащо движение напред. Обикновено кенсен удря цуки-даре отгоре надолу със „хлопващ” звук. По този начин придаваме допълнителна сила и точност на удара в самият му край. Също така ако удряме по този начин се намалява вероятността от контузии ако кенсен не уцели точно цуки-даре. Много хора не уцелват с катате-цуки именно защото не изпълняват някое от горните условия.

Дясната ръка и левия крак

Съществена част от удара е дясната ръка. Кобаяши-сенсей казва, че е рязкото издръпване назад към тялото на дясната ръка е много важно за баланса на тялото, както и за генерирането на допълнителна сила и “острота” на удара. Много често хората, които опитват този удар се съсредоточават изцяло върху лявата ръка и оставят дясната да стърчи някъде в момента на удара и при заншин. Трябва да приберем рязко дясната ръка към тялото, действаща като противовес на естественият устрем на тялото да се изкриви при удара.

Удара не се изчерпва само с “уцелването” на цуки-даре. Кобаяши сенсей препоръчва в момента на удара левия крак да се изпъне, но да не е твърде далеч от десния. Това увеличава експлозивната сила на хълбоците и придава допълнителна острота на удара. По този начин може по-бързо да възстановим позицията на тялото си и да атакуваме пак, в случай че пропуснем..

Упражнения

Тренировките в различните доджо варират. Някои изобщо не тренират цуки, като част от кихон, други доста наблягат на този удар. Кобаяши сенсей препоръчва да си направим свое собствена специална подложка за практикуване на този удар, която може да се постави на стената. По този начин всеки може да тренира катате-цуки колко иска в своя дом или доджо.

Важно е първо да тренираме точността и след като сме я придобили, тогава и силата. Ако тренираме по няколко стотин удара на ден, то точността значително ще се повиши, но за силата ще се изисква доста повече време. Някои кендоки обаче се “пренадъхват” и контузват своята лява китка от твърде много удари, които в по-голямата част са дори неправилно изпълнявани.

Точността и силата обаче не са единственото в този удар. Следващата стъпка е нагалсата на духа. Това е крайъгълният камък, бариерата, за много кендоки, които стават добри в този удар.

Ако сте решили да атакувате цуки, атакувайте цуки. Не се притеснявайте, че ще нараните противника или няма да оцелите. Просто го направете на 100%. Сенсеите казват, че ако не го изпълним на 100%, то вероятността да нараним противника и да не уцелим е по-голяма. Както при всеки удар и тук трябва да атакуваме със сутеми, сякаш това е последния удар в живота ни.

На практика това е по-трудно, отколкото на думи затова ето няколко съвета:

– След като сте придобили точност и сила от упражненията с подложката, започнете да прктикувате удара с партньор, колкото се може по-често;
– Винаги удряте на 100%;
-В джигейко наблюдавайте за шанс, дори и с деца, по-стари хора или жени. Да наблюдавате за шанс не значи непременно да ударите;
– Опитвайте катате-цуки и в шияй, особено срещу джодан;
– Научете се да не се страхувате да получите вие самите цуки.

Търсене