Кавазое Тецуо

Легендарен джодан. През 1975 г. печели втората си титла на 23-ти AJKC. Смятан от мнозина за най-силния джодан кендока живял някога.

В рубрика: Биография

Кавазое Тецуо е легендарен кендока, който е използвал джодан-но-камае. Роден на 15 януари 1950 г. Завършва меката на кендо – университета Кокушикан и се превръща в един от най-силните му и известни възпитаници. Става най-младия общояпонски шампион на възраст 21 г. през 1972 г.(20-то AJKC). През 1975 г. печели втората си титла на 23-ти AJKC. Кавазое Тетсуо е смятан от мнозина за най-силния джодан кендока живял някога. На 24 Март 1988 г. Кавазое е сред 29-те загинали във влакова катастрофа в Шанхай, когато той и негова група ученици са на посещение в Китай. Представяме ви репортаж за 23-то AJKC от брой на списание Black Belt от 1976 г.

Нипон Будокан имаше четирима предишни носители на титлата на oбщояпонския кендо шампионат (AJKC), слагащи своите богута и подготвящи се за участие на 23-то AJKC. Трикратния победител Масаши Чиба бива смятан за фаворит за спечелване на титлата, за безпрецедентен четвърти път от 1966 г. насам.

Освен Чиба има други трима бивши носители на титлата на AJKC, включително и миналогодишния носител Ейджи Йоко, както и победителя през 1971г Тецуо Кавазое и най-стария участник, 49 г. Конихиро Хотта, кото победител през 1967г. Факт е че Хотта е най-стария учасник побежавал на AJKC – тогава той е бил на 41 г.

От 56 финалисти, 33 са полицаи, 19 кендо инструктори, 1 студент и 3-ма служители на компании. За пример може да дадем Чиба, който е токйски полицай, доакто Кавазое е кендо учител в средното училище Кочи Гакугей, в префектура Кочи на най-малкия остров от главните четири на Япония – Шикоку.

Мачовете са с продължителност 5 мин. Ако през регламентираните минути нито един от противниците не отбележи точка се дава продължение, което е неограничено. Играе се до отбелязване на точка.В един шиай максимума точки е три.

След церемонията по откриване, 12 000 зрители седнаха по местата си за да проследят започващото 23-то AJKC.

Първото разочарование дойде по време на втория кръг. Малкия, но наблюдателен Мишугаши Тояма, единствения студент участник в AJKC, зашемети трикратния победител Чиба, като го победи с 1 – 0. Светкавично бързия студент на Токайския университет проби през защитата на опоненста си и му отбелязва „мен”.

На тридесет и една годишния Чиба му остава само да каже : „Може да съм бил прекалено напрегнат”. Той допълва още : „Беше прекалено бърз за мен”.

Тояма с 10 г. по-млад от Чиба и е толкова развълнуван, че говори трудно и успява да обясни, че харесва да играе с бързи и експлозивни движения. Изненадващо е, че негово единствено постижение в миналото е това, че той веднъж става шампион на общо японското училищно първенство.

Но по време на третия кръг, 28 г. Масаацу Ямура слага край на апетитите на Тояма за победа, като надделява с 2-1. И трите отбелязани точки по време на мача са „мен”. Тука трябва да се отбележи, че Ямура също е за първи път участник на AJKC.

По време на четвърт финала, само двама от 33 полицаи продължават. Четирите мача са подредени по следния начин : Йоко срещу Масафуми Отаке, полицай от префектура Аичи в Северна Япония ; Кавазое срещу Ямура : Миязава бива изправен пред Шигенори Мизута и 30 г. полицай Такаши Танабе срещу 28 г. кендо инструктор Казуми Акаши от Префектура Ивате, пак в Северна Япония.

Йоко, 5- ти дан се изправя срещу Отаке, който е 6-ти дан и го побеждава с 1-0 , като отбелязва „ до”.

В сблъсък между двама носители на 5-ти дан, през 1971 г. Кавазое побеждава Йомура с 2-0, като отбелязва „коте” и след това „мен”. Йомура е четвъртия опонент, който не успява да отбележи точка на Кавазе, който отива на полуфинала, заедно с Йоко.

В втората част на четвърт финала по-ниските данове побеждават по-високите. Моязава, 4-ти дан от Префектура Мияги в Северна Япония отбелязва ипон– „мен” срещу носителя на на 5-ти дан Мизута, който е кендо учител от Нагоя.

Акаши е 5-ти дан инструктор, който заема трето място на общо японското състезание за учители, пробивайки защитата на 6-ти дан Танабе, като отбелязва „коте” и мача завършва с 1-0.

Прави впечатление, че на полу финала всички са кендо инструктори, завършили Кокушикан, с изключение на Акаши, който е завършил Нихон Дайгаку.

Полуфиналната битка на Кавазое срещу Акаши, вероятно бе най- напрегнатата от началото на състезанието. Атаките на Акаши бяха много агресивни, докато играта на Кавазое бе по-скоро спокойна и отпусната. Но шанс така и не дойде в редовните 5 мин. В пордължението на 20 мин. Нито един от състезателите не успя да пробие противниковата защита и чак след 20 мин Кавазое видя дълго търсения шанс и отбеляза „мен”. По време на мача, Кавазое не бе напълно пасивен, но благодарение на неговата тактическа игра и търпение той успя да пробие защитата и отбеляза точка.

В друг полу-финал , късмета на Йокому изневери в играта срещу Миязава. Изненадващо беше, когато Миязава се изправи срещу Кавазое. И двамата финалисти са завършили Кокушикан и двамата са кендо учители. По-голям не само на ръст, но и на години, техните взаймоотношения са били такива, че в университета кавазое е бил сенпай на Миязава, заради разликата им от 2 г.

В действителност, последния мач се развиваше доста динамично, държеше всички в напрежение. Мача протече в редовните 5 мин., като Кавазое успя да пробие защитата и да отбележи „мен” на Миязава и мача завърши с 1-0. Триумф за Кавазое, който почели своята втора титла в AJKC.

С нито един отбелязан „иппон” срещу него по време на състезанието, Кавазое понася малко критики. Той бива коментиран за позата, в която играе – хидари-джодан. Но явно този стил му приляга и в него той се чуваства най-комфортно.

Търсене