Общояпонските първенства (I част)

Началото на състезание оформило облика на една цяла епоха. Съревнованията на старото предвоенно поколение.(от I до VII издание на първенството)

В рубрика: История

История на Общояпонските първенства по кендо
(статия на сп. „Кендо Ниппон“ от бр.11 1994г. Възрастта на участниците е дадена за конкретния исторически момент. Част от информацията не е актуална.)

I част

Началото на състезание оформило облика на една цяла епоха. Съревнованията на старото предвоенно поколение.

(от I  до VII издание на първенството)

Началото на Общояпонските първенства по кендо е поставено през 1953г. Първият шампион на цяла Япония е тогава 33-годишният Сакакибара Тадаши, държавен служител от префектура Аичи.  Шоджи Мунемицу пише за него в книгата си „Кендо хякунен“: „влиза остро напред със стъпки, изключително бързо сменя целта от коте към мен, стабилен е и еднакво добре атакува и се отбранява.“  Сакакибара е опитен играч, който преди войната, през ученическите си години в Търговската гимназия Тохо, преф. Аичи, печели държавни и местни първенства. Негов съотборник и кохай от гимназията – Судзуки Морихару завоюва третото място на първия Общояпонски шампионат, а почетната четворка допълват Абе Сабуро (2 място) и Уета Хаджиме (4 място). Понастоящем и четиримата призьори носят ранговете 9-ти дан ханши. На това състезание участва и Накакура Кийоши, тогава преминал вече 40-те, който може да се похвали с множество спечелени преди войната състезания. Макар че очакванията за неговото представяне са високи, той загубва във втория кръг от Нома Кадзутоши, който е най-младият сред участниците на първото издание – 25 годишен.

Победителят от Първото Общояпонско първенство Сакакибара Тадаши (на първата редица, 2-ри от дясно). Вторият от ляво е Судзуки Морихару – победител от седмото състезание и съученик от гимназията на Сакакибара.

Победителят на второто Общояпонско първенство е Кониши Юичиро – фирмен служител от Фукуока. През 1940г. в рамките на известното отборно първенство за гимназии „Гьокурюки“ е организиран и индивидуален шампионат – по случай две хиляди и шестстотин години от началото на императорската власт в Япония. Тогава първенец става именно младият Кониши.

Третият победител в най-престижното кендо първенство е Накамура Таро – тогава 33-годишен. Той завършва университета „Кокушикан“ и преминава в лоното на полицията на преф. Канагава, като отбелязва успешни участия в различни състезания. Смятан за гениален кенши, Накамура е първият човек завоювал повече от една Общояпонска титла. Това се случва през 1959г. – на седмото издание на първенството, когато е вече 37-годишен.

За този период от няколко години в историята на Общояпонските първенства в книгата „Кендо хякунен“ пише: „Способностите на известните участници видимо ставаха по-високи и като цяло силата на състезателите се изравняваше. Нямаше я вече тази разлика в нивата от първото и второто първенства. […] Състезанието бе изпълнено с невероятни мачове.“ Този цитат недвусмислено показва как в този период оценката за съдържанието на шампионата  става изключително висока.

На четвъртото издание на Общояпонското първенство победител става Асакава Харуо (37-годишен, чиновник, преф.Гифу), който побеждава на финала Накамура Таро. На следващата година, пък, (пето първенство) с титлата се окичва безизвестният до тогава Морита Нобутака от Нагасаки, който е първият шампион на Япония с джодан-но-камае.  Видно е че повечето първенци са във втората половина на тридесетте, но и състезателите преминали четиридесетте също се представят отлично, най-вече в лицето на Накакура Кийоши с неговото второ място на втория шампионат и Уета Хаджиме с неговото трето място на първия.

Четвъртото издание на Общояпонското първенство. Финалът между Накамура Таро и Асакава Харуо. След равенство едно на едно, в крайна сметка Асакава печели с хики-до. Оттогава започва дълго продължилата тенденция да няма един победител в две поредни години.

На шестото Общояпонско първенство за пръв път бива връчена на победителя „Купа на императора“.  На финала, след сблъсък с Накамура Таро, побеждава Судзуки Морихару (държавен служител, 37 годишен) – носителят на третото място от първото Общояпонско първенство и кенши, чието хитро използване на дистанцията му носи прякора „трудния меч“.

Следващата година, на седмото издание на първенството, до финала стига Оура Йошихико – джодан кенши (въпреки ниския си ръст), който неведнъж успява да се изкачи високо в класирането. Но и този път не успява да грабне титлата след като е победен от Накамура Таро.

Като цяло името на Накамура винаги се свързва в борбата за титлата от третото първенство насетне, но може би най-запомнящия се кенши от този период е Абе Сабуро с неговото второ място от първата надпревара, четвъртото му място от втората, третите места от четвъртото и петото първенства.

Начело с Накакура, Уета и Абе, в тези първи няколко години на първенството можем да видим имената на известни учители ханши –  8-ми и 9-ти данове. Огромно съжаление буди фактът, че Накамура Таро, който загива в разцвета на силите си, не е сред тях.

(край на първа част)

Първенецът в шестото издание на първенството Судзуки Морихару (най-дясно). По средата е смятаният за гениален Накамура Таро. Най-вляво е Яно Таро, на който му предстои да стане първенец на 11-тото Общояпонско първенство.
I Общояпонско първенство – 1953г.Сакакибара Тадаши
II Общояпонско първенство  – 1954г.Кониши Юичиро
III Общояпонско първенство – 1955г.Накамура Таро
IV Общояпонско първенство – 1956г.Асакава Харуо
V Общояпонско първенство – 1957г.Морита Нобутака
VI Общояпонско първенство 1958г.Судзуки Морихару
VII Общояпонско първенство- 1959г.Накамура Таро
Победителите в първите седем шампионата

Превод: Мартин Димитров
Търсене