Защо бяла хакама?

Разказ от легендарния Накаяма Хакудо затова защо в Юшинкан използват бели за тренировка

В рубрика: История Теория

Юшинкан е токийското доджо на известния Накаяма Хакудо (1873-1958). Накаяма има изключително интересен и богат будо-живот – достига ханши степен в трите бойни изкуства подкрепяни от Общояпонската федерация по Кендо като същевременно е майстор в шиндо мунен-рю. Невъзможно е да се опише пълната биография на този човек в една статия, затова ще се концентрираме върху темата на тази статия.

Накаяма има изключително влияние в Бутокукай и в Кендо общността като цяло. Той тренира из цялата страна, а много от неговите ученици по-късно също стават известни учители по Кендо. Малка част от иновациите, които той внедрява в Юшинкан (подрепяни и разгласявани от учениците му) се приемат за даденост в кендо обществото днес, включително част от рей, който използваме или начина, по който връзваме нашето мен-химо. Тук ще прочетете единствено за използването на бялото до-ги (и особено хакама). Може би сте чували различни обяснения за използването на бялата дреха за тренировка от обикновени до мистични… Дори в Япония често не знаят откъде идва. Въпреки това, причината за използването е толкова банална, независимо от това какво хората очакват да чуят.

Естествено по време на тежки Кендо тренировки ние се потим много. Понякога почиваме на сянка в градината между тренировките и често пием нещо разхлаждащо, а някои дори запалват цигара. Тази комбинация е вероятно по нехигиенична отколкото можем да си представим. Откакто отворих своето доджо и започнах да обучавам мои ученици, започнах да обръщам внимание на хигиената като цяло доста повече. Тъй като кейкоги и хакама се цапат твърде бързо и лесно, спрях да използвам популярната черна хакама (често с райета), и поощрявах използването на бяла от моите ученици. Мръсно петно на бяла хакама си личи доста повече, така че хората бързо го забелязват и винаги бързо посягат за да изчистят. Така постигахме доста по-висока хигиена на дрехите от преди (когато мръсното даже не се забелязваше, а хакамата продължаваше да се използва въпреки петната). В началото някои от моите ученици не бяха щастливи от идеята за използването на бяло, но с времето започна да става все по-популярно сред хората, а също се увеличи броя на хората, които перат тяхната хакама след тренировка.

В което и друго доджо да отидех, аз винаги споделях тази моя идея. По това време бяла хакама се използваше само в храмовете и светилищата и изглеждаше странно да се използва в доджо. Но изминаха няколко години и започвах все по-често да виждам бяло по време на Киото Тайкай, а когато влязохме в ерата Шова (от 1925) вече стана наистна популярно. В днешни дни можем да видим, че бялото се използва нявсякъде. Някои хора предполагат , че използването на бяла хакама е запазаена марка на доджото на Накаяма (Юшинкан), но истината за това решение е точно както я описах по-горе. Понякога си мисля и искрено вярвам, че единственото нещо, което ще оставя след мен на Кендо общността е използването на бяла хакама!

Накаяма Хакудо
Търсене