Джумпей Матсумото

Kендо доброволец от JOCV в България в периода 1997-ма / 1999-та година, продължава да провежда семинари и да се интересува от развитието на Кендо в нашата страна

В рубрика: Интервю

Интервюто с Джунпей Матсумото сенсей(7-дан, Кьоши), бивш кендо доброволец на JOCV в България.

На колко години сте? Кога зпочнахте да се занимавате с кендо?

На 45 години съм. Започнах да тренирам кендо, когато бях седем годишен. Майка ми ме заведе в едно кендо доджо, защото тогава кендо беше много популярно в Япония и тя искаше да ме направи по-добро и силно момче.

Къде тренирате? Колко пъти седмично практикувате? Кой е вашият сенсей?

Член съм на JIKYUKAN доджо в префектура Shiga. Главният инструктор на това доджо ми е приятел. Сашо-сан преди време посети веднъж това доджо. Също така понякога ходя в Kyoto Butokuden. Тренирам кендо веднъж или два пъти седмично, но правя субури и ката сам в парка, близо до дома ми, колкото се може по-често. Моят сенсей е г-н Keiichi Kotsuki,Kyoshi и Yutaka Muraoka, 8-дан Hanshi. Но всички те вече починаха и затова сега тренирам с инструктора.

На какво наблягате на тренировка?

Субури, Ката, Кирикаеши, Основата(Kihon Uchikomi,Ouji waza), Какаригейко и Джигейко. При Джигейко се опитвам да играя на три нива – за 8-дан, за нивото, на което съм и по-ниско ниво.

Какви са ви впечатленията от българското кендо?

Наистина се наслаждавах на тренировките в България, защото българските кендоки са искрени и имат правилно разбиране за кендо. Наистина, много ви благодаря. Разбирането за кендо в най-важно.

За вас кендо е част от японската култура, затова искрено много ви благодаря още веднъж. Хората, които продължават да тренират кендо в България напредват, а няколко нови кендоки имат много хубаво Кендо. За вас не е лесно да продължавате да тренирате различна култура – Кендо. Но в Кендо да продължавате да тренирате е много важно. Бях много щастлив да се срещна с хора, които вече не се занимават с Кендо. Те продължват да тренират в съзнанието си, така мисля. Отново много ви благодаря!

Какви съвети бихте дали на българските кендоки?

Както вече споменах, моля тренирайте Ката и много основата. Искам да прилагате наученото от тях в джигейко, състезание и изпит. Това е важно за да продължавате да прогресирате в кендо.

Кое е най-важното за вас в кендо?

За мен е важно да науча много неща от кендо, от противника ми. Важно е да прогресирам, но не само в кендо, а и в сърцето ми. Например как да се изправя лице в лице с много неща от живота.

Кога ще се явите на изпита за 8-дан?

Ще мога да се явя след 3 години.

Какво е кендо за вас?

Кендо е като компас в живота ми. Добрите кендо приятели в България, Англия и Япония са моето съкровище.

Ще дойдете ли отново в България?

Разбира се. Искам да се върна скоро и да видя отново всички. Сега трябва да мисля дали да отида в Англия, като треньор на националният им отбор следващата година. Тогава ще мога по-лесно да идвам в България.

Бихте ли искал да кажете още нещо?

Искам още веднъж искам искрено да ви благодаря за топлото посрещане в България. От сърце ви желая приятни тренировки и успех на световното първенство. Искам да ви пожелая да научите много от кендо. Важно е да продължавате да тренирате и да се грижите добре за семейството си. Желая ви да сте щастливи с Кендо!

Търсене