Джи-гейко

От Сотару Хонда(6-ти дан, ренши) – треньор на националният отбор на Англия.

В рубрика: Теория

Ji-geiko е основата на Keiko в Kendo. В Ji-geiko, ние (Kendo-ka) се опитваме да приложим Waza(техники) при най-различни ситуации и обстоятелства.

Можем също да научим и приложим това, което е необходимо преди да атакуваме (Seme) и как да реагираме правилно на Seme на опонента. Освен това чрез Ji-geiko, можем да разберем, кои waza владеем добре и кои имат нужда от повече тренировка и като цяло как върви нашия технически напредък. Това упражнение ни дава възможност да подобрим уменията и духа си като цяло.

Ако разглеждаме Ji-geiko фокусирайки се само върху това да победим противника си, не можем да очакваме прогрес. Изключително важно е да възприемаме джигейко по правилен начин.

Връзката между Kihon-geiko, Kata-geiko и Ji-geiko

При Kihon-geiko, едни и същи удари се тренират отново и отново при предварително зададена последователност за да може да ги подобрим и най-вече правилното да ги нанасяме със силен Ki-ai и правилна позиция на тялото (Ki-Ken-Tai no Itchi).

Kata-geiko набляга повече на усещането за тренировка с истински меч, за разлика от Kihon-geiko. Чрез Kata-geiko се учим също как да дишаме правилно.

Kihon-geiko, Kata-geiko и Ji-geiko не съществуват всяко само за себе си. Те са фундаментално свързани. Въпреки това има хора, които могат да правят много добре Kihon-geiko и Kata-geiko, но имат неправилна стойка и кординация между ръцете и краката по време Ji-geiko. Това не е голям проблем, ако тези хора си поставят за цел да оправят грешките си в Ji-geiko. Има и други хора, чиято единствена цел е да победят противника и да нанесат повече удари от опонента. Такъв тип поведение, които е насочен само и единствено към победата се отразява върху кендото на човека в бъдеще. Обратно – има и хора, които се съсредоточават само върху тяхната стойка и форма и обръщат по-малко внимание на Seme. Това е добре, но само в случай, че това се прави за да се оправи даден проблем(например гърба се криви по време на удара). Ако това се прави постояно, то това пречи на Ji-geiko и го превръща в един вид “представление” без да може да се улови удоволстивето и есенцията на Ji-geiko.

Какво трябва да е Ji-geiko

Трябва да се стараем да правим Kihon-geiko, Kata-geiko и Ji-geiko еднакво добре и да им обръщаме еднакво внимание. Важно е при Ji-geiko да мислим как да приложим Waza, които сме научили при Kihon-geiko и Kata-geiko. Ако правим това, можем да разберем истинската същност на всяко Keiko и да станем по-добри при всеки един вид упражнение. Както споменахме по-горе, Ji-geiko ни дава възможност да тестваме уменията си при екстремни обстоятелства и условия. Освен това Ji-geiko в съвременото кендо ни дава възможност да се докоснем до духовните аспекти на това бойно изкуство. В миналото, практикуващите бойни изкуства са имали възможност да тестват своите реални умения само по време на битка на живот и смърт. Днес мястото на битката е заменено от шияй-джо, където състезателите са защитени от наранявания, благодарение на защитната екипировка- богу. В днешното Кендо се очаква практикуващите да запазят спокоен дух при всякакви обстоятелства. Ето защо, калявайки нашия дух, чрез тежки тренировки, ние можем да се доближим до същноста на Ji-geikо, да го правим правинло и да вземем максимума от него. Пътят към правилното изпълнение на Ji-geiko е различен за всеки. На ниво “начинаещи”, Ji-geiko трябва да се практикува според уменията. Също така на ниво “напреднали” Ji-geiko се практикува при съвсем различен подход. Начина по който се играе Ji-geiko зависи от това какво иска да постигне чрез това упражнение практикуващия го и с кого играе – начинаещ, семпай, сенсей, жена или дете.

Ji-geiko при различните нива.

Ниво Kyu

Първо, най-важното за Kendo-ka на такова ниво е да опитва Waza (Shikake-waza) по собствена инициатива. Не трябва да се удря само Men и Kote, а да се използват всички научени Waza от Kihon-geiko и Kata-geiko. Не трябва да се страхувате, че ще ви победят или ударят. От вас се очаква да видите шанса, да приложите Waza и да атакувате силно напред, без съмнение, страх или колебание. Също така е много важно да не спирате след удара, а да се подготвите по най-бързия начин за следващото ви действие. Много често се наблюдава при начинаещите да съсредоточават цялото си внимание върху защитата след като са направили атака. Много е важно винаги да сте концентрирани и да може да реагирате адекватно след като сте направили атака.

Второ, нормално е начинаещите все още да не са се научили как да се защитават правилно. Често се наблюдава кривене, стягане на раменете, затвяряне на очи и бягане, когато опонента им ги атакува. Напълно нормално е да се страхуват при атака от противника им. Тук е от особено значение правилното разбиране на Ken-tai-itchi. Този термин илюстрира физическата и психическата готовност за защита, атака и контраатака. В Кендо защитата не съществува само по смисъла на това да се защитим. Защитата е подготовка за атака или контраатака. Правилното защитаване ни позволява веднага да контраатакуваме, но защитата не се прави само с шинай, а е много важна позицията на тялото и на краката. Когато придобиете опит, ще имате по-голям арсенал от техники и по-добър тайминг. За да прогресирате трябва да наблягате на големите техники и да не се опитвате да атакувате повече от колкото вас ви атакуват.

Ако сега сте придобили вредни навици, то в бъдеще ще ви е много трудно да се отървете от тях. Трябва да слушате съветите на вашите Sempai и Sensei и да се съдите строго.

От 1-ви до 3-ти дан

Kendo-ka на това ниво е длъжен да изчиства своите Shikake-waza и да обогатява арсенала от техники, които да използва в точния момент. Вече е важно не само как атакуваме напред, но и как използваме Hiki-waza. Пълното завършване на атаката е от особено значение. Както споменах преди, да бъдеш победен или да победиш някой не е важното в Ji-geiko. Трябва да обръщшате внимание не колко често удряте а как и защо го правите във всяка една ситуация. “Utte-hansei, utarete-kansya (правилна реакция когато успешно атакуваме и правилна реакция, когато успешно са ни атакували) е нещо, което се очаква от всички на такова ниво.

Kendo-ka на такъв етап трябва да използва трите похвата за надделяване на противника. (San-sappo) в Ji-geiko. Първият начин е да “унищожим” духа на опонента. Това може да стане, чрез демонстриране на по-силен Ki от неговия. Втория начин е да “унищожим” меча на противника чрез контрол на неговия кенсен и правилна зашита. Третия начин е да “унищожим” противниковата Waza. Това става, като не даваме никакъв шанс на опонента ни. На това ниво все още е допустимо да използваме повече Ken и Waza отколкото Ki. Все още имате много Waza, които не сте научили. (Много е рано на това ниво да се опитвате да съкрушите опонента чрез Ki, както правят 6-ти и 7-ми дан). Все още използвате разнообразни Waza при Ji-geiko използвайки Shinai, краката и тялото. Трябва да използвате от 2 до 8 Oji-waza заедно с някои Shikake-waza в Ji-geiko. Важно е да разберете същноста на Oji-waza. Не трябва да чакате да ви атакуват и да приложите Waza.. Трябва да “примамите” противника да ви атакува там, където искате. Ако просто чакате да ви атакуват вашите Oji-waza закъснели и неуспешни. Трябва да покажете духа си на противника без да забравяте за движението на краката и на Shinai и да го предизвикате да атакува когато и където поискате. На това ниво трябва да изпълнявате Oji-waza без да мислите.

4-ти, 5-ти дан

Kendo-ka достигнал такова ниво се нарича “Senpai”. Практикуващия вече може да “чете мислите” на опонента и да регира адекватно на всякакви ситуации. Трябва да изпълнява различни техники във всяка една различна ситуация без да се замисля. Yondan и Godan е ниво при, което трябва да започнете да се стремите да “вземете” и да контролирате центъра(Chu-shin) на противника, чрез вашия Shinai и движението на тялото. Трябва движенията и намеренията на противника да са във ваша полза. Трябва да атакувате след като сте превзели центъра и движението на вашия шинай и тяло да е максимално рационално. Това не значи разбира се, че трябва да не им обръшате внимение. Вашето Кендо трябва да натделее над противника не чрез физическа сила, а чрез Ki. Препоръчително е на това ниво съотношението Shikake-waza към Oji-waza да е 60 % към 40 %.

Трябва да имате добър баланс и да се движите плавно, готови да атакувате всеки един момент без подготовка на краката. Ако обръщате внимание на тези неща по време на Ji-geiko, но левият ви крак продулжава да е скован, то значи не сте го използвали правилно преди и едва сега започвате да го правите. Не трябва да се чувствате неудобно когато ви атакуват, ако това е така, значи прекалено сте се възгордяли, че сте 4-ти или 5-ти дан. Вашето Кендо може да се развива само, когато ви атакуват по време на Ji-geiko. Не се колебайте да използвате големи Wazа.. При Tsuba-zeri-ai е много важно да сте концентрирани и да атакувате веднага щом се отвори възможност.

6-ти дан~

Не е във възможностите ми да опиша как трябва да играете Ji-geikо, когато сте 6-ти дан, зашото аз самият наскоро станах такъв. Затова ще се позова на книгата “Michi no kaori” написана от Masatake Sumi, Hanshi 8-ми дан.

Kendo-ka, който е достигнал това ниво се нарича “Sensei”. Такъв Kendo-ka трябва да е скромен и да има желание да учи, въпреки, че е 6-ти дан. При Ji-geiko, трябва да покажете още по-рационално и икономично движение на Shinai и на тялото. Kendo-ka, които притежава 6-ти дан обикновено е на средна или по-стара възраст. Това означава, че физическите им способности не са на нивото им от по-младите им години и тялото не може да се движи толкова бързо. Намалените физически способности трябва да се компенсират от Ki и Waza. Kendo-ka на такова ниво трябва да измени своето Кендо от агресивната атака към, инициране на такава от страна на противника и да атакува преди са го атакували (de-bana). На това ниво е важно да се четат мислите на опонента и да се реагира винаги адекватно. За да направите Debana-waza, трябва един вид да “си я изработите сами”, т.е трябва да нарушите баланса на противника, да го разстроите и най-накрая да бо педизвикате да ви атакува, където искате. В сравнение с 6-ти дан, другите кендоки са в по-благоприятна позиция по отношение на съветите, защото един 6-ти дан рядко получава шанса за съвети или напътствие. Трябва да мислите след всяко Ji-geiko как сте се аталкували, защитавали и контраатакували.

Sumi Sensei(2000) предлага следния метод при Ji-geiko. Концентрирате се само върху една точка на атакуване и само върху една Waza. След това се опитайте да използвате тази Waza срешу всеки опонент и срешу всяка негова Waza при Ji-geiko. Така може да подобрите таймингът ви конкретно за тази Wazа. Подобряването на тайминга при всяка една Waza е много трудно. Sumi Sensei, казва, че от Kendo-ka на това ниво се изискват много неща – как вземаме Kamae, какъв е балансът ни, къде да стягаме и отпускаме мускулите си, как да дишаме, с какъв Shinai да играем и т.н. Няма лесен път по, който можем да минем без тренировки. Kihon-geiko и Kata-geiko не трябва да се пренебрегват дори, когато достигнете 6-ти или 7-ми дан. Трябва да “разнищите” Ji-geiko, като мислите как да използвате Waza, които сте научили в Kihon-geiko и Kata-geiko.

От Сотару Хонда(6-ти дан, ренши).

превел: Любомир Сагаев

Търсене