AJKF предлага допълнителни правила за кендо екипировката

неделя, март 25, 2018

На 19-ти март AJKF публикува на сайта си предложение за обсъждане и пилотно въвеждане на определени допълнителни правила и стандарти, които касаят кендо екипировката. Интересното е, че мотивите за предложението са свързани не само със сигурността, но и с честната игра. Всички сме свидетели на набиращата популярност мода състезателите да използват все по-тънка и лека екипировка, чийто акцент не е върху удобството и сигурността, а придобиването по нечестен начин на предимство в състезанията. Ето защо AJKF предлага следните нововъведения в стандартите, като допълнение към съществуващите вече:

Шинай:

Не бива да има разстояние между отделните пластини. Шинай не трябва да има неестествена форма. Предложен е нов метод за измерването на сакигава за да се избегне допускането на шинай с твърде тънък връх.

Богу:

Ако в мен се използват пластмасови елементи – те трябва да бъдат изрично одобрени за ползване от федерацията. Става въпрос за мен гане, които са направени изцяло или частично от полимери, както и различни допълнителни предпазители от трески за очите, които се поставят вътре в мен.

Мен даре трябва да са достатъчно дълги за да покриват изцяло раменете.

Коте бутон трябва да са с дължина поне на половината от разстоянието между юмрука и лакътя.

Разстоянието по права линия между края на коте бутон и началото на изрязаната част, която улеснява движенията не трябва да превишава 2,5 см.

Кейкоги:

Ръкавите на кейко-ги трябва да са достатъчно дълги за да покриват лактите в чудан но камае.

Правилата ще бъдат въведени пробно на следващите издания на Тодофукен тайкай (междупрефектурния шампионат), Тозай Тайко (отборно първенство между източните и западните префектури) и Общояпонското първенство по кендо. Планира се правилата официално да влязат в сила от април 2019 г.

Търсене