11-ти Общояпонски шампионат за носители на 8-ми дан

неделя, април 21, 2013

Днес се проведе 11-то издание на Общояпонския шампионат за носители на 8-ми дан – единственото по рода си състезание, на което за титлата се борят тридесет и двама кендоки, които са придобили най-високата степен. Впечатляващите двубои по традиция се проведоха в град Нагоя в залата на спортния център “Накамура”.

Шампионатът е наследник на легендарното състезание “Мейджимура”, което също бе за носители на 8-ми дан. Това събитие бе с ограничена популярност и се провежда между 1977 и 2002 г., когато Общояпонската федерация взе решение да го премахне от календара си и да направи шампионат, по подобие на общояпонския, който да е по-отворен към масовата публика и в който да участват по-млади кендоки за да бъдат и по-атрактивни самите двубои.

Днес всички 32-ма участници в това събитие трябва да са на възраст до 65 г. и да са изминали минимум 5 години от успешното полагане на изпита за най-високата степен. На тези критерии отговарят едва 100 от всичките близо 500 носители на 8-ми дан в Япония.

Тазгодишното издание обещаваше зрелищни срещи и напрегната интрига, тъй като фаворитите за титлата бяха твърде много – шампионите от предишните издания – Шинджи Фунацу,  Кийонори Нишикава, Кацухико Тани,  Йошими Хигаши, Такаши Футагоиши, както и добре известните Мичио Уджиие , Тоору Камеи, Кадзуо Фурукава, Йошифуми Ишидзука  и Минору Макита.

След близо 4 часа двубои до първия 1/2 финал достигнаха двама състезатели, които участват за първи път на шампионата. Масахиро Инадоми от префектура Сага се изправи срещу скрития фаворит за титлата – Тошия Ишида . Петдесет и една годишният служител на реда от Осака е двукратен общояпонски шампион от 1992 и 1995 г., както и четирикратен световен шампион с отбора на Япония. Тошия бе един от малкото кендоки, които можеха да разчупят статуквото през ерата “Миязаки” през 90-те години на миналия век. На другия 1/2 финал се срещнаха миналогодишният шампион Кацухико Тани  (префектура Гунма) и Исао Мацуда от Нара. На финала един срещу друг се изправиха Кацухико  Тани и Тошия Ишида , където последният спечели първата си титла след ипон ‘мен’.

Търсене