69-то Общояпонско първенство по кендо

четвъртък, ноември 4, 2021

В условията на глобална пандемия и при засилени мерки за сигурност се проведе 69-тото Общояпонско първенство по Кендо. За първи път в историята две първенства се провеждат в една година, като първото беше през пролетта – отложеният шампионат от 2020-та година.  След две години отсъствие, поради реновация свързана с домакинството на олимпийските игри, състезанието се завърна в залата Нипон Будокан в Токио. И тази година организаторите прецениха, че състезанието трябва да проведе без зрители и съгласно специалните временни правила за прoвеждане на кендо шиай в условията на пандемия.

Исторически най-силните представители на това първенство – полицаите този път имаха възможност да имат свои представители. При предното издание тяхното участие беше ограничено като част от противоепидемичните мерки – бидейки държавни/обществени служители, те подлежаха на строгите правила за неразпространение на вируса. За съжаление, обаче не всички полицейски служители успяха да вземат участие. Мерките този път бяха прилагани спрямо префектурата, която те представляват, като някои от префектурите с по-висок брой заразени не излъчиха представители от полицейските служители.  Така например, през 2019-та година общия брой на полицейските служители бе 54, сравнено с 23-ма на това издание.

Останалата част от състезателите включваха – учители (16), студенти (11), служители в частни фирми и служители към затворнически учреждения (6).  Любопитен детайл имаше в профила на Кейта Хошико, който бе вписан като „безработен“. Но за това малко по-надолу.

Най-възрастен участник тази година бе Ягучи Фумия от Кагошима – на 40 г. А трима състуденти в университета Цукуба бяха сред най-младите участници – на 20 години: Курокава Юдай (Нагасаки), Шоши Охира (Точиги), Абе Соки (Хього). Като брой участия – за 28 кендоки това бе дебют, а ветерана Андо Шо излезе за своето 9-то участие. 

Отново силно присъствие имаха двата университета излъчващи силни състезатели и кендо лидери – Кокушикан и Цукуба – с по 14 представители. Спортния университет Каноя имаше 10 представители, а всички останали бяха възпитаници на Чуо, Мейджи, Осака, и Международния Будо Университет. Любопитен факт е, че за първи път от времето на братята Ейга и братята Миязаки имаше участие на двама братя: Яно Хироюки (представящ Нагано) и Яно Такаюки (Кейшичо, Токио) – студентски шампион. И двамта са представители на университета Кокушикан.

Мацузаки Кенширо (Ибараки), шампиона от предното издание не успя да се класира за участие след загуба от своя сенпай – Сасаки Йоичиро. Същата бе и съдбата на вицешампиона от пролетта – Мураками Райта. От познатите редовни състезатели се открояваха следните имена:

 • Юки Цучитани, Осака – член на националния отбор и полицейски шампион
 • Юя Такеноучи, Токио – общояпонски шампион от 2014-та, класирал се първи в Токио, като на финала побеждава гореспоменатия Яно Такаюки
 • Косуке Хатаканека – успява да се класира трети в Токио, като е и с най-висока степен от участниците – 7-ми дан Ренши
 • Миямото Кейта – момчето, което ни изненада пред 2016-та година, сега участва, като също се класира трети в Токио
 • Шампиона от 2019-та Кунитомо Рентаро – успява да се класира на косъм, като завършва 3-ти в турнира във Фукуокка
 • Кацуми Йосука – Шампион от 2016-та година, Канагава – класира се първи след победа над Мураяма Хитоши (бивш капитан на Чуо университет)
 • Андо Шо – на 31 г. от Хокайдо, световен шампион, полицейски и студентски шампион
 • Хошико Кейта – представител на националния отбор, отборен световен шампион от 2018-та Корея, шампион в университетския и средношколския шампионат, от Кагошима
 • Хаяшида Кьоухей – 27 г., учител от преф. Фукуи, също от нац. отбор, шампион от шампионата за учители, състудент на Юя Такеноучи (университет Цукуба)

Друг любопитен детайл е участието на ветераните Андо, Цучитани, Канно, Такеда и Кунитомо.  Всички те са състуденти от един клас на университета Кокушикан. В същия клас бе и български представител на националния отбор – Мартин Димитров

Кои не успяха да се класират за това издание на шампионата:

 • трикратния шампион Хидехиса Нишимура – губи на финала в Кумамото и не успява да се класира 
 • Такешита Йохей – член на националния отбор в последните две издания на световното първенство, не участва поради локдаун в префектура Ойта
 • Маеда Ясуки – също от националния отбор – участва в квалификациите, но не стига до квотното място

Крайното класиране:

Кейта Хошико, на 23-ти години, спечели шампионата за първи път. На предното издание той успя да се класира трети. Хошико е и първия шампион от Кагошима от 1979-та насам. И първия състезател изобщо вписан като „безработен“. На финала Хошико победи Хаяшида, за който също бе първи финал. В четирите си участия той вече има и вписани две трети места. Третото място си поделиха Ямада Масая, Аичи – служител на NTT, възпитаник на университет Мейджи и Мураяма Хитоши от Канагавската полиция – единствения представител на силите на реда при медалистите. 

Може да се каже, че голямата изненада и разочарование беше отпадането на повечето ветерани още в първия кръг – Кунитомо, Андо Шо, Хатакенака, Такеноучи. Очакваме следващта година да ни донесе много нови и вълнуващи преживявания в условията на нормализиране на живота и събитията в кендо!

Снимки от събитието – Flickr канала на AJKF.
Всички мачове – YouTube канала на AJKF.

Търсене