66-то общояпонско първенство по кендо

събота, ноември 3, 2018

Хидехиса Нишимура днес извоюва трета титла на общояпонското първенство по кендо. Двадесет и девет годишния състезател от префектура Кумамото защити титлата си от миналата година. Нишимура, който е член на националния отбор и спечели първата си титла през 2015 г., днес отново бе на висота с емблематичния си удар коте. Възпитаникът на университета Цукуба (випуск 2010 г.) отново победи на финала ветерана от Токио Рьоичи Учимура с два ипона коте. Учимура (на 38 години, Ренши 7-ми дан) от своя страна също има три титли, но и феноменална обща успеваемост. За 12 участия на първенството той е печeлил три титли, три втори места и четири трети.

Тазгодишното състезание, като цяло премина без особени изненади в първите кръгове, с изключение на отпадането във втория кръг на младата надежда на Токио Кейта Миямото (трето място от 2016 г.) и загубата още на старта на Рьохей Ямада. Много от младите тарани от националния отбор без проблеми окупираха местата в 1/4 финалите – Йохей Такешита, Йосуке Катсуми, Ясуки Маеда, Шьо Андо, Хидехиаса Нишимура и Рентаро Кунитомо.

Със страхотна игра, капитанът на националния отбор Шьо Андо от Хокайдо победи в спора за място в първя полу-финал Йосуке Катцуми (шампион от 2016 г.) с гръмотевичен мен и мороте тсуки. На полуфинала, обаче Нишимура успя да наложи своя стил и отбеляза два ипона дебана коте, като по този начин попари надеждите на Андо за дългоочаквана титла. В другия мач за място на финала Учимура се изправи срещу Такешита, като последния поведе в резултата с мен. Учимура успя да запази самообладание и силно присъствие на духа. Спокойствието и търпението му донесоха успех с фамозно дебана коте, веднага последвано от каеши до. На финала, обаче Учимура отновно не успя да надделее над девет години по-младия Нишимура, като в почти идентични ситуации от миналата година за кратко време получи коте с финт, веднага след това последвано от втори ипон коте.

Още:
Търсене