60-то Общояпонско първенство по кендо за университети

вторник, октомври 30, 2012

На 28-ми октомври (неделя) в Общинската спортна зала на Осака се проведе 60-тото Общояпонско първенство по кендо за университети. В надпреварата за първото място участваха 64 отбора на висши учебни заведения от всички краища на Япония, предварително класирали се от регионални шампионати.  Отборните срещи се провеждат по стандартните правила, но с отбори от по седем състезатели (сътов. от първи до седми – семпо, джихо, гошьо,  чюкен, саншьо, фукушьо, тайшьо)

Най-очакваната среща от първия кръг бе тази между отборите на Спортен университет Каноя многократен шампион и един от най-силните представители на Кюшу, и университета Цукуба – шампионът от миналото издание на първенството. До срещата на тайшьо победите бяха равни, но Цукуба имаше предимство в отбелязаните точки.  Капитанът на Каноя обаче, Камономия успя да спечели с коте и по този начин да детронира миналогодишните първенци. След тази победа отборът на Каноя без проблеми преодоля  отборите на университетите Джюнтендо, Кансай и Токай и се класира на полуфинал.

Безспорен фаворит преди началото на състезанието бе отборът на Кокушикан. В състава му се намираха състезатели като Андо, Фуджиока, Накадзава и др., които макар множеството си успехи така и не успяваха да завоюват най-престижната титла – отборната. Кокушикан не само не спечели предните две издания на първенството, но и отпадна далеч преди да стигне върха на схемата. Този път кокушиканци показаха превъзходството си и също без особени проблеми се класираха за полуфинал.

Друг отбор изтъкван за фаворит бе този на университета Чюо. Състезателите от токийското учебно заведение завършиха втори в надпреварата за Канто и се надяваха сега да подобрят представянето си от миналата година, когато бяха втори в цяла Япония. След победи над университетите Мацуяма, Васеда и Ниппон Тайику, отборът на Чюо излезе на полуфинал срещу отбора на Мейджи, който пък се класира напред драматично след победи над спортния университет Осака и Международния будо университет.

В първия полуфинал Кокушикан се наложи над Каноя дори преди навлизането на мача в последната среща. Убедителни победи с по две точки записаха Андо, Мураками и Цучитани.

В другата полуфинална среща Чюо победи Мейджи като с драматични победи с по две на една точки се отличиха Таджима и Сайто от отбора на Чюо.

Така финалната среща бе повторение на финала от първенството на Канто през септември – Кокушикан срещу Чюо.  В първите две срещи Цучитани и Мураками от Кокушикан отново записаха победи с по две точки, но чюкен и фукушьо на Чюо – съотв. Сайто и Иване, успяха да победят с по една точка. Така навлизайки в мача на капитаните победите бяха равни, но броя на иппоните бе в полза на Кокушикан. Тайшьосен изправи един срещу друг Андо и Миямото – състезатели, които често играят един срещу друг в отборните и индивидуални студентски надпревари. Капитанът на Чюо – Миямото зае по-активната роля, тъй като отборът му се нуждаеше непременно от победата, докато за кокушиканци и равенството бе достатъчно. Андо се възползва от припряността на противника си и отбеляза декоте, а впоследствие отбеляза и мен за да направи своята победа още по-убедителна.

60-то Общояпонско първенство по кендо за унивеситети.

Класиране:

1.Кокушикан

2. Чюо

3. Каноя Тайику    3. Мейджи

 

Челната осмица допълват: Кейо Гиджюку, Кансай Гакуин, Токай, Ниппон Тайику

 

Търсене