57-мо Общояпонско първенство

сряда, ноември 4, 2009

На 3-ти Ноември 2009 година залата Ниппон Будокан в Токио бе арена на 57-то издание на общояпонския шампионат по кендо. Шестдесет и четирима от най-добрите кендоки от всички префектури на Япония се състезаваха за престижния трофей. И тази година шампионата мина под небивал интерес от страна на медии и зрители, а събитието бе следено със затаен дъх от хиляди почитатели и практикуващи кендо по света. Първата сензация стана факт още в самото начало на състезанието, когато защитаващият титлата си Шодай Кенджи изненадващо отпадна. Останалите фаворити без проблеми преминаха първия кръг – Шоджи Терамото, Юомеа Юичи, Сусуму Таканабе, Сатору Харада и Рюичи Учимура.

Тридесет и шест годишния ветеран Харада се бе класирал за 12-ти път за участие в общояпонския шампионат и никой не възлагаше големи надежди на него, но въпреки това той достигна ¼ финал, където отпадна от Юсуке Такасака. В зрелищен полу-финал капитанът на националния отбор Шоджи Терамото и шампион от 55-то първенство отстъпи на друг бивш шампион – Рюичи Учимура. На другия полу-финал изненадващо играха дебютантите в първенството Хидехито Такахаши и Такасака Юсуке.

Точно в 17:35 ч. японско време започна финала на първенството, като един срещу друг се изправиха Учимура и Такахаши. След близо 15 мин. Учимура успя да намери пролука в защитата на Такахаши и реализира ипон мен в продължението-енчо. Полицаят от специалните части на Токио Учимура стана първия човек от десет години насам успял да спечели две титли от общояпонския шампионат. Преди това за последен път повече от две титли успя да спечели легендарния Масахиро Миязаки, като завоюва короната на 47-то първенство през 1999 г.

Търсене