28-ми Шампионат за възпитаници на университети на Общояпонската студентска федерация

понеделник, декември 18, 2017

На 17 декември 2017 г., в Спортната зала на район Сумида в Токио, се проведе 28-то издание на Шампионата за възпитаници на висши учебни заведения. Уникалното по рода си събитие се провежда ежегодно по инициатива на Общояпонската студентска федерация по кендо.

Отборите, съставени от възпитаници на над 200 университета, премериха сили в три отделни надпревари. Първата е за отбори от по седем души, втората – за отбори от по пет, третата – за отбори от по трима, а отделно се състезаваха и дамите в отбори от по пет души. Правилата на състезанието регламентират и възрастта за всяка от позициите в рамките на отбора. Целта е да бъдат въвлечени в екипа на даден университет възпитаници от различни поколения. Така тази година възрастта на състезателите варираше от 22 до 88 години.

Друга особеност на турнира е, че той е един от малкото наистина силни състезания, които допускат международно участие. Тази година възпитаниците на чуждестранни университети бяха разпределени не в един, както обикновено, а в цели три сборни отбора – два в отделението за отбори от по седем души и един дамски отбор. Тазгодишното издание на турнира регистрира и българско участие – Мартин Димитров (клуб „Мусо“ – София) се включи в надпреварата в качеството си на възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Освен него имаше участници от Канада, Южна Корея, Еквадор, Франция, Германия, Полша, Сърбия, Швеция, Обединеното кралство и САЩ.

Шампионатът се проведе по правилата на директните елиминации, което допринесе за изключително интересни и оспорвани мачове още от самото начало. Първият чуждестранен отбор, с тайшо Джонатан Ливайн-Огура, започна представянето си обещаващо, надделявайки в първия кръг над сборен японски отбор, но във втория кръг се срещна с един от отборите-тарани – този на университета Мейджи, и не успя да продължи по-нататък в надпреварата.

Другият международен отбор, ръководен от Теодор Ирие, получи сложен съперник още в първия кръг – този на възпитаниците на университета Комадзава. За съжаление, последните успяха да надделят с 6-0 победи. Мартин Димитров игра на позиция джихо и направи нулево хикиуаке със своя противник.

Чуждестранният дамски отбор също не случи на жребии и отпадна в първия кръг от възпитаничките на университета Сайтама.

Останалата част от състезанието мина под знака на доминацията на университета Кокушикан. Неговите възпитаници успяха да надделеят и в трите отборни съревнования при мъжете. Само при дамите бе излъчен друг победител – университета Сейва. При това следва да се отбележи, че кокушиканци бяха заложили предимно на свои възпитаници, които работят в сферата на образованието и не са сред топ-състезателите. Изключение от това правило бе единствено Такахаши Хидехито – служител на Токийската полиция (кейшичьо) и вицешампион на Япония в миналото.

Организаторите на събитието положиха особени усилия да приветстват международното участие в него. В залата бяха окачени знамената на страните на всички участници, сред които бе и българският трибагреник.

След състезанието,  подобно на всички останали участници неяпонци, Мартин Димитров даде кратко интервю за известната интернет медия „Let’s Kendo”, в което благодари на организаторите за специалното внимание и за възможността да участва на този престижен форум.

За kendo.bg: М. Димитров

Търсене