25-то Европейско първенство по кендо

неделя, април 14, 2013

Преди броени минути завърши 25-то Европейско първенство по кендо. Водещото събитие в спортния календар на EKF се прведе в Германия в Макс Шмелинг арена – една от най-модерните спортни зали в столицата Берлин. Въпреки, че тази година шампионата не се радва на толкова широка посещаемост, тридесет държави бяха представени от близо 250 състезатели в шест категории. Състезанието бе официално открито на 12-арпил, когато се определиха и победителите в категориите младежи индивидуално, младежи отборно и жени отборно. При младежите шампион стана Абу Ел Сеуд от Франция, който победи на финала В. Чиреа от Румъния. Третото място си поделиха Д. Ким от Русия и В. Тивол от Франция. Отборното първенство при младеждите също премина под доминацията на младите французи, които победиха на финала отбора на Румъния, а с бронзовите медали се окичиха младите надежди на Унгария и Италия. В отборната надпревара при жените дамакините от Германия се наложиха в драматичен финал над Франция, а Холандия и Унгария завоюваха третите места.

Втория състезателен ден предложи на зрителите най-интересната категория – отборния шампионат при мъжете, в който участие взеха 28 страни. След калсирането на основните претенденти за титлата във фазата на директните елиминации, състезанието предложи редица драматични моменти. Още на 1/8 финалната фаза се срещнаха Италия и Германия, но домакините успяха да измъкнат ценната победа по брой спечелени точки. При спора за мястото на полу-финал обаче, Германия бе категорично победена от Франция с три победи и общо шест ипона. В другата зона Швейцария замалко да поднесе изненадата, като на 1/4 финала загуби от действащите шампиони от Унгария с 2:1 победи и 3:2 ипона. В края на деня се оформиха двата 1/2 финала – Франция срещу Унгария и Белгия срещу Испания. Франция победи Унгария с 3 победи и 6 ипона вече бившите европейски шампиони, а Белгия победи драматично Испания след чудесна игра на капитана Уесли Хаеке. В оспорван финал Белгия не съумя да поднесе сензацията и Франция все пак се наложи с 3:2 победи.

В последния състезателен ден се проведоха индивидуалните категории мъже и жени. При нежния пол шампион стана С. Фадай от Германия, която на финала победи С. Ван дер Вуде от Холандия. Третото място си поделиха М. Бовиц от Унгария и Ана Момчилович от Сърбия.

При мъжете след повече от четири часа игра се бяха оформили следните полу-финали А. Фишер от Англия срещи К. Накабаяши от Франция и Ш. Дуби от Унгария срещу Г. Джането от Италия. Дуби не успя да стане първият трикратен европейски шампион и загуби с 1:2 от Джането. В другия мач след енчо Накабаяши отбеляза мен на Фишер и си осигури участието на финала. След дълго енчо Джането спечели с ипон мен първата си европейска титла. 26-то европейско първенство ще се проведе следващата година във Франция.

Търсене