Често срещани въпроси

Има ли определна възраст след, която вече няма смисъл да се започва с кендо?

Не. Едно от предимствата не кендо е, че никога не е късно да започнете тренировки. Хора от най-различни възрастови групи могат да тренират заедно и пълноценно. Най-високо квалифицираните инструктори са над 60 годишна възраст.

Има ли жени в кендо?

Кендо е изключително популярно сред нежния пол. На всички състезания има категории за жени, а не са редки и случаите, когато жена побеждава с лекота мъж.

Колко ще ми струва?

За да тренирате пълноценно ще са ви необходими – тренировъчен меч(шинай), дрехи(хакама и кейкоги) и когато напреднете – защитна екипировка(богу). Тренировъчните мечове са на цена около 50 лева. На първо време, клубът ще ви осигури такъв, но после ще трябва да си закупите собствен. Комплект нови дрехи от средно качество струва около 150 лв. В началото не е необходимо непременно да тренирате с хакама и кейкоги – ще ви е нужно само удобно спортно облекло. Когато напреднете след известно време ще започнете да тренирате и със защитна екипировка(богу). Дори и машинно изработените екипировки са скъпи и затова може да ползвате служебна таква от БФ Кендо срещу символичен годишен наем.

Има ли опасност от контузии и наранявания?

Шансът за това е минимален. Всички места, които са подложени на удари са надеждно защитени от предпазната екипировка. Ударите не се нанасят не със зверска сила, а са точни, плътни и премерени.

Кендо подходящо ли е за деца и ако да от каква възраст могат да започнат да тренират?

Кендо е изключително полезно за децата. Благодарение на кендо те от малки придобиват двигателна култура, научават се на издържливост, силен дух, вежливост и уважение към околните. Тренировките за тях не са натоварващи и изтощителни, а напротив зареждат ги с енергия и укрепват физическото им здраве. В Япония кендо е въведено като свободноизбираем предмет в почти всички начални о основни училища. Минималната възраст не бива да е по-малка от 7 год.

Търсене