Често срещани въпроси

Има ли определна възраст, след която е късно да се започва с кендо?

Не. Едно от предимствата не кендо е, че никога не е късно да започнете тренировки. Хора от най-различни възрастови групи могат да тренират заедно и пълноценно. Най-високо квалифицираните инструктори са над 60 годишна възраст.

Кендо практикува ли се от жени?

Абсолютно. Ежегодно се провеждат и турнири на местно, национално, международно ниво с отделни категории за жени. В кендо няма категории по килограми, тъй като теглото не дава или отнема предимство. Същото важи и за физическата сила. Не е рядкост жени и мъже да се състезават заедно.

Колко ще ми струва?

За да тренирате пълноценно ще са ви необходими:

  • тренировъчен меч(шинай)
    Тренировъчните мечове са на цена около 50 лева. На първо време, клубът ще ви осигури такъв, но после ще трябва да си закупите собствен.
  • тренировъчни дрехи (хакама и кейкоги)
    Комплект нови дрехи от средно качество струва около 150 лв. В началото не е необходимо непременно да тренирате с хакама и кейкоги – ще ви е нужно само удобно спортно облекло.
  • когато напреднете – защитна екипировка (богу).
    Вече има много производители на кендо екипировка достъпни и от България. Все пак това не е малка инвестиция. За начало можете да използвате служебна екипировка от БФ Кендо срещу символичен годишен наем.

Има ли опасност от контузии и наранявания?

Както при всяка една физическа дейност и в Кендо контузиите не са изключени. Но все пак са рядкост. При правилно загряване на тялото преди тренировка и следване на инструкциите за изпълнение всичко ще бъде наред. За радост от спортна гледна точка Кендо е един от много редките дисциплини, които могат да бъдат практикувани до дълбока старост.

Кендо подходящо ли е за деца и ако да от каква възраст могат да започнат да тренират?

Бойните изкуства като цяло са изключително полезни за децата и младежи. Благодарение на кендо те от придобиват двигателна култура, научават се на издържливост, силен дух, вежливост и уважение към околните. Заниманията за тях не са натоварващи и изтощителни, а напротив – зареждат ги с енергия и укрепват физическото им здраве. В Япония кендо е въведено като свободноизбираем предмет в почти всички начални, основни и средни училища. Препоръчителната минимална възраст е 7 години.

Черен колан по кендо ли е най-високата степен? Колко време трябва да тренирам за да стана черен колан?

В Кендо се следва стандартната за оригиналните бойни изкуства кю-дан система. Цветни колани или колани изобщо няма. Няма отличителни белези за степента на опонента срещу теб. Това винаги ни кара да даваме всичко от себе си без притеснения или предразсъдъци.

Защо по време на тренировка се правят толкова поклони?

Поклонът е стандартен поздрав и показ на уважение в Япония – родината на Кендо. Кендо етикетът, който в най-семплата си форма се проявява чрез три вида поклони е универсалния протокол, който ще срещнете във всяко едно доджо по света.

Защо по време на тренировка се вика толкова много?

Виковете по време на тренировка се наричат Киай (気合). Ки може да бъде преведено като енергия или дух, а Ай нещо близо до съсредоточаване, събиране, фокусиране. Киай е израз на духа и увереността по време на двубой, а викът е само една част от него. Вокалния киай спомага и за правилното развитие на дишането по време на атака, а също и за издръжливост при упражнения с продължително атакуване. В тази статия Хидео Кобаяши (8-дан ханши) обяснява малко по-подробно за киай.

Търсене