Кендо екипировката

Екипировката е може би най-важната част от кендо. Тя служи за предпазване от контузии и наранявания, благодарение на което всеки може да тренира пълноценно. По нея се нанасят основните удари, които се признават(при спазени определени условия) и за точка(ипон) по време на състезания. Кендо екипировката е създадена по подобие на доспехите на древните самураи. Състои се от четири основни компонента – мен, до, таре и коте. Създдена е в края на 18-ти век и от тогава е неизменна част от японския бой с меч – кендо. И до днес качествените модели от тази екипировка се изработват от изцяло естествени материали, с установени традиции от майстори с дългогодишен опит. Най-качествените модели могат да достигнат дори цената на нов автомобил от среден клас.

Men

Мен

Представлява предпазен шлем за главата и гърлото. Лицето на трениращия е защитено от метална решетка(мен-гане), а темето и раменете му от дебел пласт специално обработен текстил(мен-бутон). Шлема се привързва с връзки и е в тъмносин цвят. Под мен се привързва специална кърпа около главата(тенугуи), която попива потта и придава допълнителен комфорт.

Do

До

Нагръдник. Изработва се от бамбук и кожа. Служи за предпазване на торса. По него се нанасят удари и от двете му страни. Долната част(до-дай) е покрита  с лак,  а горната(до-муне) е богато инкрустирана с кожени апликации. По правило До е черен на цвят, но днес съществуват редица различни по цвят и материали.

Tare

Таре

Предпазител за бедрата и слабините. Изработен е от текстил и кожа. По него не се нанасят удари. Състои се от пет плочки(три големи и две по-малки), разположени по дължината на таза. На среданта се поставя специално парче плат на, което са избродирани имената и клубната принадлежност на трениращия.

Kote

Коте

Предпазни ръкавици. След мен, тази част от екипировката е подложена на най-много удари. Дължината им стига до средната част на предмишницата. Ръкавиците са тип „два пръста“, изработени от кожа, текстил, памук и козина от елен. Удари се нанасят и по двете коте.

Търсене