История на Кендо в България

Историята на кендо в България започва в началото на 90-те години. Тогава у нас гостуват четирима японски майстори и съвместно с Посолството на Япония организират демонстрация и практически семинар. В събитието участват десетки българи.

След това група ентусиасти се свързват с г-н Хидео Кондо, който работи в Посолството на Япония. Г-н Кондо притежавал 3-ти дан по кендо и се съгласява да започне да преподава на желаещите.

В началото на политическия преход, бойните изкуства в България не са популярни, а още по-малко кендо. Ентусиастите, които тренирали, нямали необходимата екипировка и подходяща зала. Въпреки трудните години и тежките условия, групата не се отказала и през 1993 г. официално е учредена и регистрирана Българска федерация по кендо. Скоро след това Федерацията установява контакт с J.I.C.A. / J.O.C.V. (Японска агенция за международно сътрудничество и в частност с Организацията за сътрудничество на доброволци в чужбина), която изпраща японски доброволци, специалисти в различни области, да подпомагат местните структури. Така през 1994 г. пристига първият японски инструктор по кендо, който работи в България две години. Благодарение на положените от него усилия, за първи път се откриват клубове по кендо извън София – Смолян, Казанлък и Пловдив. По това време в страната тренират не повече от 80 души.

През 1995 г. български кендоки участват и в международен турнир. Благодарение на японските доброволци и на усилията на ръководството на Федерацията, броят на трениращите постояно се увеличава и в страната се откриват още 6 клуба. Провеждат се редица мероприятия за популяризиране на кендо, както и ежегодно няколко шампионата. През 2001 г. Българската федерация по Кендо е приета за редовен член на Европейската федерация по кендо, а през 2003 г. получава лиценз от Министерството на спорта (сега ДАМС). От 2001 г. български състезатели участват успешно във всички европейски първенства. През 2006 г. БФ Кендо е приета за редовен член на Международната федерация по кендо и за пръв път участва на световно първенство. През 1996 г. е поставено началото на заниманията по Иайдо, а през 2006 г. се сформира и група по Джодо. В момента членове на БФ Кендо са осем клуба от седем града в страната, с повече от 130 трениращи.

През годините федерацията успешно си е сътрудничила със следните институции и организации:

 • Държавна агенция за младежта и спорта
 • Посолство на Япония в Република България
 • JICA / JOCV office Bulgaria (Japan International Cooperation Agency)
 • AJKF
 • Община Шумен
 • Nokia Bulgaria
 • Старата изба Първенец- логото /www.starataizba-parvenetz.bg/
 • Трансимпекс
 • M-tel
 • Телевизия 7 дни
 • Sankei Co.
1994
Март
Пристига първият японски инструктор за БФК г-н Ясухару Сайма, 3 дан. Изпратен е от JOCV (Японски доброволци за сътрудничество с чужбина) с мандат 2 години.
Септември
Кендо е включено сред дисциплините на УСЦ на УНСС (Университетски спортен център на Университета за национално и световно стопанство) в София.
Декември
Проведена е демонстрация по Кендо от японски кендисти с високи степени (7 и 8 дан). Тя е включена в традиционните Дни на японската култура в България.
1995
Март - Юли
Благодарение на усилията на г-н Сайма са създадени клубове по Кендо в Сопот, Карлово, Пловдив и Смолян.
Юли
Участие на български отбор в VІ открит шампионат на Унгария по Кендо, проведен в гр. Веспрем. На изпита след състезанието Александър Арабаджийски защитава 2 дан.
1996
Юни
Изтича мандатът на г-н Сайма и той отпътува за Япония. Пристига неговият заместник г-н Мацумото.
Септември
Създадена е секция по Иайдо към БФК. Инструктор е г-н Жан Пиронет, белгиец, 3 дан по Кендо, 2 дан по Иайдо. Живеещ постоянно в България.
Декември
Голяма демонстрация по Кендо в зала “Универсиада”, София. Японският посланик официално връчва на БФК екипировка за Кендо.
1997
Май
Участие на 2 български отбора в VІІ открит шампионат на Унгария по Кендо, проведен в гр. Веспрем.
Юни
В Габрово и Русе са създадени клубове по Кендо.
Септември
Пререгистрация на БФК.
1998
Май
І индивидуален шампионат на България по Кендо, проведен в София.
Юни
Изтича мандатът на г-н Мацумото и той отпътува за Япония.
Септември
Създадена е Асоциация за традиционни японски бойни изкуства между БФК, Българска федерация за традиционно Карате и Българска Айкидо федерация.
1999
Май
БФК получи екипировка за Кендо като дарение от Полицейската федерация по Кендо на гр. Шизуока.
Юли
Г-н Мацумото пристига за 1 седмица в София. Взема участие в няколко тренировки по Кендо.
Септември
ІІ индивидуален шампионат на България по Кендо, проведен в София.
Ноември
В България пристига третият инструктор по Кендо от JOCV г-н Йошихиро Кий, 5 дан.

Пристига първият японски инструктор за БФК г-н Ясухару Сайма, който към онзи момент притежава 3-ти дан. Изпратен е от JOCV (Японски доброволци за сътрудничество с чужбина) с мандат 2 години. С неговото идване започва дългогодишното сътрудничество межуду БФ Кендо и JICA/JOCV. След него още 5-ма доброволци пристигат в България за различни периоди и подомогат развитието на Кендо у нас.