Завърши 23-то ЕП по кендо

вторник, април 13, 2010

Българският отбор пристигна в Дебрецен на 8-ми април, когато Александър Арабаджийски и Любомир Сагаев представляваха България и БФ Кендо в годишната генерална асамблея на Европейската федерация по кендо.

В първия състезателен ден на 9-ти април Александър Драев на успя да се класира на първо място в своята група и да продължи напред към фазата на директните елиминации. Янчо Янчев съумя да победи противниците си и продължи към елиминациите, където отпадна с 1:0 от унгарския претендент за титлата Suba G. При младежите изненадващо златните медали в отборната и индивидуалната надпревара отидоха при Русия.

В женската отборна надпревара Франция победи Германия на финала, а бронзовите медали отидоха при Унгария и Финалндия. На 10-ти април започна най-интересната и оспорвана категория – мъже отборно. Българският национален отбор(1. Еленко Тодоров, 2. Йордан Ангелов, 3. Любомир Сагаев, 4. Петър Станков, 5. Александър Арабаджийски) победи безапелационно Израел и Македония(съответно с по 4 победи и 8 отбелязани ипона) и се класира на първо място в група 2 и на 1/8 финала срещна Сърбия, от която загуби и не намери място сред най-добрите 8. Победителят отново бе отбора на Франция, който победи на финала Италия. Третото място си поделиха Холандия и Полша. Домакините от Унгария отново понесоха разочарование след като в изключително оспорван и драматичен 1/4 финал загубиха от Франция с 3:2.

На 11-ти април се състоя надпреварата и при последните две категории – индивидуално мъже и жени. Валя Панева, Петя Кожухарова и Деница Ганева, въпреки отбелязаните ипони не успяха да реализират две победи в групите си и не продължиха към директните елиминации. При мъжете Любомир Сагаев, Петър Станков и Еленко Тодоров се класираха на втори място в групите си. Йордан Ангелов обаче победи и двамата си съперници и продължи към директните елиминации, където отстрани в драматичен двубой с 2:1 Sousa от Португалия. По този начин Ангелов се класира сред 32-та най-добри. В следващият мач той срещна европейският шампион от 2008 г. Шандор Дуби от Унгария, но загуби с 2:0(каеши-до и две хансоку). Дуби отпадна с 2:1 на 1/4 финала от Норберт Кирай, а брат му Атила Дуби също класира на 1/2 финала. Там обаче Кирай отпадна от Фабрицио Мандия(Италия, европейски шампион от 2004) след две хансоку в продължението. Атила Дуби загуби с 2:0 от изненадата на първенството Korhonen A. От Финалндия. На финала ипон коте донесе втората европейска титла на Мандия.

При жените шампионка стана Сабрина Кумпф от Германия, която победи на финала сънародничката си Сафия Федай. Непосредствено след церемонията по закриване се проведе изпит за дан степени. Янчо Янчев, Деница Ганева и Валя Панева защитиха 1-ви дан, а Йордан Ангелов 2-ри дан. Следващото европейско първенство по кендо ще се проведе през месец май 2011 в полския град Гдиня.

Скоро очаквайте снимки в секция „Галерия”, както и видео с най-интересните моменти.


Схема и резултати от различните категории

Търсене