Ден на японските спортове в България

неделя, май 16, 2010

Днес (16 май) в зала „София“ Българската федерация по бадмингтон събра японските бойни изкуства практикувани в България на едно място. Зрителите имаха възможността и удоволствието да наблюдават демонстрации по сумо, катори шинто-рю, айкидо, карате, джудо, буджутсу, бадмингтон и кендо. Събитие стана възможно благодарение на БФ бадмингтон, JICA Alumni България със съдействието на посолството на Япония в Република България. Събитие от подобен тип се организира за първи път в България. Официални гости на събитието бяха Негово превъзходителство посланика на Япония г-н Цунехаро Такеда и неговата съпруга Кимико Такеда.  Участниците и зрителите получиха поздравителен адрес от министъра на външните работи – г-н Николай Младенов. Освен да наблюдават техническата страна на бойните стилове, зрителите имаха възможността да научат повече за историята на японското будо.

Българска федерация по Кендо бе представена от Мартин Димитров и Андрей Станев, които демонстрираха Ниппон Кендо ката и Йордан Ангелов и Любомир Сагаев, които изпълниха основните удари в Кендо (кихон-гейко) и тренировъчен двубой (джигейко).

След завършването на основната програма гостите имаха възможност да опитат отблизо какво е Кендо, да разберат повече за историята, екипировката и лично да направят по няколко ипона на кендистите.

Председателят на JICA Alumni България, г-н Боян Жеков изрази желанието си организациите участващи в днешната демонстрация да се срещат по-често в такива мероприятия и да продължават в същия дух на разбирателство да развиват японската култура и по-конкретно японските спортове.

Търсене